De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Poppodia

een tent voor talent

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Poppodia

een tent voor talent

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie gaat over de Rotterdamse poppodia en het muzikale talent. Hiervoor heb ik gekozen omdat ik in Rotterdam woon en omdat de poppodia er de laatste tijd veel in het nieuws komen. Deze podia kampen met financiële problemen. Ik maak mij hier zorgen over. Met mijn scriptie wil ik een overzicht geven van de stand van zaken in de Rotterdamse poppodia. Aan de hand daarvan wil ik aanbevelingen doen met betrekking tot wat een CMV’er kan doen om hun positie te verbeteren.

De jongeren van nu zijn opgegroeid met veel vrijheden. Ze zijn mondig, ze moeten veel keuzes maken en internet is voor hen een belangrijke kennisbron. De jongeren zijn snel in het zoeken naar informatie en kunnen ook snel deze informatie verwerken. Vrienden spelen een belangrijke rol in hun leven. Zij zijn dan ook van grote invloed op de podiumkeuze bij het uitgaan. Veel volwassenen weten niet goed hoe zij met deze groep om moeten gaan, terwijl je juist heel gemakkelijk met hen kunt communiceren, wanneer je deze informatie allemaal hebt.

Op dit moment wordt het belevingsaspect van een event vooral door intuïtie bepaald. Door de 5 Wheel Drive kun je duidelijk kaders schetsen, waarbinnen een event volledig tot zijn recht kan komen. Hierbij wordt gekeken naar alle betrokkenen. Doordat je van tevoren alle partijen en doelgroepen hebt gevraagd wat ze van een event verwachten en wat hun wensen en eisen zijn, is het succes van een dergelijk event ook sneller bereikt.

Het Vlaamse popbeleid wijkt af van het Nederlandse en vooralsnog blijkt het popbeleid in Vlaanderen succesvol te zijn. Ook Rotterdam heeft geen structureel popbeleid, maar ze doen meer aan crisis management. Dit blijkt wel uit de fusie tussen Watt en Waterfront. Door deze fusie is er weer een poppodium minder en hebben de bands nog minder plek om op te treden en door te breken.

Het jongerenjaar 2009 speelt zich af in Rotterdam. De gemeente doet wel wat om de jongeren aan te stad te binden, alleen is dit maar voor één jaar. Er zijn geen plannen opgesteld om de poppodia ook in de toekomst te ondersteunen.

Al met al zijn er genoeg kansen voor de Rotterdamse popsector. Nu moeten deze kansen nog benut worden. De CMV’er kan hierin een belangrijke rol spelen vanwege zijn juiste combinatie van benodigde competenties.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Culturele en Maatschappelijke Vorming
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk