De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Procesevaluatie van de basisreeks "Gezond eten en bewegen"

gebruik en waardering bij de consument

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Procesevaluatie van de basisreeks "Gezond eten en bewegen"

gebruik en waardering bij de consument

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De basisreeks "Gezond eten en bewegen" van het Voedingscentrum bestaat uit 15 korte informatiebrochures voor verschillende doelgroepen. Het doel van deze brochurereeks is consumenten informeren over gezond eten en bewegen, ter preventie van overgewicht. In dit onderzoek is voor acht van deze brochures onderzocht hoe het gebruik en de waardering is onder de eindgebruiker. De centrale vraagstelling van dit onderzoek is: Wat is het gebruik en de waardering van de brochures uit de basisreeks "Gezond eten en bewegen" door de eindgebruiker? Deze vraag is door middel van zes deelvragen onderzocht. Er is specifiek gekeken naar lezers met een lage sociaaleconomische status (SES) en niet-Nederlandse lezers. De eerste groep omdat deze een hoger risico loopt op ongezond gedrag, en vaak niet worden bereikt door voorlichtingscampagnes. De tweede groep om te onderzoeken of de brochures niet te Nederlands in taal en beeld zijn. Er is een literatuuronderzoek en een procesevaluatie bij de eindgebruiker uitgevoerd. De aspecten aandacht, aantrekkelijkheid, begrijpelijkheid en acceptatie van het Persuasion communication model van McGuire zijn hierbij als uitgangspunt aangehouden. In het literatuuronderzoek worden een aantal aandachtspunten beschreven die van belang zijn bij het schrijven van een begrijpelijke tekst voor mensen met een lage SES. Hierbij gaat het vooral om het verlagen van het leesniveau door het gebruik van korte en makkelijke woorden, zinnen en alinea's, het aanhouden van een duidelijke structuur, het gebruik van illustraties en de opmaak. Het evaluatie onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek. Het kwantitatieve onderzoek is gedaan door middel van een korte vragenlijst. Via de tussenpersonen zijn 555 vragenlijsten verspreid. Hiervan zijn er 58
geretourneerd (respons = 11%). Het kwalitatieve onderzoek bestond uit 16 interviews met de eindgebruiker. Deze interviews zijn een aanvulling op de vragenlijsten. Daarnaast zijn de tussenpersonen die de brochures verspreiden onder de eindgebruikers ondervraagd en is er
een non-respons onderzoek uitgevoerd. Uit het evaluatie onderzoek blijkt dat de eindgebruiker de brochures uit de basisreeks positief
waardeert. De brochures worden bijna altijd gelezen. Zowel de inhoud als de lay-out worden goed gewaardeerd. Informatie die voor de eindgebruiker onduidelijk is of wordt gemist is in een overzicht weergegeven. Ook met de bekendheid van het Voedingscentrum is het goed
gesteld. De inhoud is van een goed niveau, lezers met een lage SES begrijpen de boodschap. Niet-Nederlandse eindgebruikers lezen de brochures minder vaak vergeleken met Nederlandse ouders. De brochures worden, zowel in taal als in beeld, niet gezien als te Nederlands. Uit het contact met de tussenpersonen is een duidelijk beeld ontstaan van de manier waarop de brochures worden gebruikt. Het non-respons onderzoek heeft inzicht gegeven in de redenen waarom tussenpersonen niet mee wilden doen aan het onderzoek. Deze redenen waren niet gerelateerd aan de brochures zelf of de afzender ervan. Er zijn een aantal verbeterpunten voor het Voedingscentrum onder elkaar gezet om voor een nog beter effect te zorgen. Vervolgonderzoek zou zich moeten richten op het effect van de brochures uit de basisreeks bij de eindgebruiker.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Voeding en Diëtetiek
AfdelingAcademie voor Gezondheid
PartnerVoedingscentrum
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk