De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De route naar de ondernemende facilitaire organisatie : de professionalisering van de facilitaire dienst.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De route naar de ondernemende facilitaire organisatie : de professionalisering van de facilitaire dienst.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Onderzoek naar de professionalisering van de facilitaire dienst van de Schiphol Group. De onderzoeksvraag is: Hoe kan de facilitaire dienst van Schiphol Group veranderen van een introverte naar een ondernemende facilitaire organisatie. Het onderzoek is erop gericht een advies te geven, zodat de facilitaire dienst kan veranderen van een introverte naar een ondernemende organisatie. Dit gebeurt aan de hand van het Facility Excellence Model. Er worden drie aandachtsgebieden (processen, management en organisatie en positie en rol) toegelicht in dit rapport. De opbouw van dit rapport begint met de onderzoeksopzet. Daaropvolgend komt het theoretisch kader van de gebruikte modellen FEM en INK. Ook de theorie over verandermanagement, management en organisatie en processen komt aan bod. Dan wordt de huidige situatie en de gewenste situatie van de facilitaire dienst beschreven. Na deze situaties worden de resultaten van het onderzoek weergegeven.
Hieruit volgt de conclusie en aanbevelingen voor dit onderzoek. Het adviesrapport wordt afgesloten met een implementatieplan en de financiële consequenties.
De belangrijkste conclusie is dat de facilitaire dienst eerst moet optimaliseren (kennis en stijl) om vervolgens te kunnen professionaliseren (ontwikkelen). Belangrijkste aanbevelingen zijn het invoeren van procesmanagement met een kwaliteitsmanager, FMIS beter gebruiken als management tool en de backoffice (huisvesting) zal de operationele verantwoordelijkheden moeten delegeren naar de leverancier toe.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingFM Facility Management
PartnersSchiphol Group
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk