De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Drukkleding postoperatief toepassen bij borstkanker

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Drukkleding postoperatief toepassen bij borstkanker

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Het gebruik van drukkleding wordt veelvuldig toegepast, maar er is nooit daadwerkelijk goed onderzoek gedaan naar de werking van drukkleding. Drukkleding komt in vele verschillende vormen en merken voor, zo bestaat er ook een compressie bh. In dit onderzoek werd onderzocht wat het effect was van drukkleding op seroomvorming en littekenproblematiek en wat de ervaringen van vrouwen zijn die na een borstoperatie bij borstkanker drukkleding gedragen hadden. Het doel van dit onderzoek was om patiënten met borstkanker goed te kunnen voorlichten over het gebruik van drukkleding. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: ‘’ Vermindert het postoperatief toepassen van drukkleding, littekenproblematiek en seroomvorming en hoe ervaren patiënten het dragen van drukkleding na borstoperaties bij mammacarcinoom?’’
Methode: Tijdens dit onderzoek is er zowel literatuur- als praktijkonderzoek gedaan. Er is gedurende dit onderzoek gebruik gemaakt van een kwalitatieve onderzoeksmethode door middel van literatuuronderzoek. Het praktijkonderzoek is kwantitatief uitgevoerd door middel van enquêtes. Er zijn twee soorten enquêtes gebruikt, bij de algemene enquêtes namen 37 respondenten deel en bij de enquêtes die vanuit het Medisch Spectrum Twente (MST) werden gedaan namen 6 respondenten deel.
Resultaten: De belangrijkste resultaten die in het onderzoek naar voren kwamen waren dat respondenten die een compressie bh hadden gedragen evenveel last hadden van seroom dan de respondenten die geen compressie bh hadden gedragen. Bij de resultaten over de cicatrix zat wel een verschil in resultaat, zo hadden de respondenten die een compressie bh hadden gedragen een minder trekkende cicatrix dan respondenten die geen compressie bh hadden gedragen. Ook hadden de respondenten die een compressie bh hadden gedragen minder last van pijn dan de respondenten die geen compressie bh hadden gedragen. Over de ervaringen van een compressie bh kwam naar voren dat 21 respondenten van de 24 respondenten, die een compressie bh hadden gedragen, de bh fijn vonden zitten. Ook gaven 16 respondenten van de 24 respondenten aan dat ze de druk van de compressie bh prettig vonden. Tot slot waren de bewegingsmogelijkheden bij de respondenten die een compressie bh hadden gedragen beter dan bij de respondenten die geen compressie bh hadden gedragen. Ze konden ook de dagelijkse bezigheden beter uitvoeren dan de respondenten die geen compressie bh hadden gedragen.
Conclusie: Uit de resultaten valt te concluderen dat drukkleding geen effect heeft bij seroomvorming, maar wel op het verminderen van de cicatrix en pijn. De ervaringen van de respondenten, over het dragen van de compressie bh, waren positief. De respondenten hadden door de compressie bh een betere bewegingsmogelijkheid.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk