De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeerverslag Aanpassing aan een etiketteermachine

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Afstudeerverslag Aanpassing aan een etiketteermachine

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit verslag beschrijft het proces welke is doorlopen, om de bestaande etiketteermachine van Martin Stolze aan te passen, waardoor deze in staat is het plantenpaspoort op de etiketten aan te brengen. Door de aanpassing van de etiketteermachine is wisselen van de etiketten rol voor het aanbrengen van een ander plantenpaspoort overbodig. De opdracht is uitgevoerd bij Martin Stolze welke specialist is op het gebied van automatisering van intern transport.

Om inzicht te krijgen in welk gedeelte van het productieproces de machine gebruikt wordt is gedurende de analyse fase onderzoek gedaan naar de gebruiker van de etiketteermachine. Vervolgens is de werking van de etiketteermachine geanalyseerd waarbij er tot op functieniveau is gekeken. Daarnaast is er gekeken naar de soorten etiketten welke gebruikt worden en welke soorten printsystemen er zijn.

Door methodisch te ontwerpen zijn er drie concepten gevormd. Concept 1 maakt de etiketteermachine overbodig. Er wordt bij dit concept gebruik gemaakt van een inkjet printer welke gemonteerd zit aan een draaiende arm. Op deze manier wordt het plantenpaspoort aangebracht rechtstreeks op een planten pot en zijn er het minst aantal tussen stappen benodigd. Het tweede concept maakt wederom gebruik van een inkjet systeem welke het plantenpaspoort aanbrengt op het etiket. Dit inkjet systeem wordt geïntegreerd in de etiketteermachine. Bij dit concept is voornamelijk gekeken naar de kosten. Concept 3 maakt gebruik van een thermisch overdracht printer welke is geïntegreerd in de etiketteermachine. Voor dit concept is er gekeken naar de hoeveelheid informatie welke aangebracht kan worden met het printsysteem.

Het eindontwerp bestaat uit de etiketteermachine welke is aangepast en uitgebreid met een thermische overdracht systeem. Voor dit systeem is er een frame ontworpen waar het printsysteem in komt te hangen en aan de etiketteermachine wordt bevestigd. Om ervoor te zorgen dat de stabiliteit van de etiketteermachine gewaarborgd wordt is de steun aangepast en is het kogelgewricht in het midden van de arm geplaatst. Daarnaast is er een sleuf in de arm aangebracht waardoor er stickers met verschillende lengtes gebruikt kunnen worden.

Om de betrouwbaarheid van de print- en etiketteermachine te garanderen is de belangrijkste aanbeveling om, de print- en etiketteermachine aan een duurtest te onderwerpen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerMartin Stolze
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk