De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De gezondheid en kwaliteit van leven bij pre-fragiele en fragiele ouderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De gezondheid en kwaliteit van leven bij pre-fragiele en fragiele ouderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een chronische ziekte heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven. Van de pre-fragiele populatie heeft maar liefst 85% van deze mensen één of meer chronische ziektes. Van de fragiele populatie is zelfs 93%. Het is bekend dat fysieke activiteit de gezondheid kan verbeteren en kan helpen bij het verminderen of voorkomen van chronische ziektes. Ondanks dat deze verbanden al eerder onderzocht zijn, zijn deze nog niet onderzocht bij een populatie van pre-fragiele en fragiele ouderen.
Om de associatie tussen enerzijds kwaliteit van leven en fysieke activiteit en anderzijds de associatie tussen gezondheid en fysieke activiteit te onderzoeken bij de groep pre-fragiele en fragiele ouderen is data uit twee onderzoeken gebruikt. De D-Dose data is gebruikt om een associatie tussen kwaliteit van leven en fysieke activiteit te onderzoeken. De data is in twee groepen gecategoriseerd op basis van lage en hoge fysieke activiteit. De kwaliteit van leven is gemeten met behulp van de EuroQol vragenlijst. De fysieke activiteit is gemeten met de Minnesota Leisure Time Activity Questionnaire. De D-Fit data is gebruikt om een associatie tussen gezondheid en fysieke activiteit te onderzoeken. De data is in drie groepen gecategoriseerd op basis van lage, middelmatige en hoge fysieke activiteit. De gezondheid is gemeten met behulp van de SF-12 vragenlijst. De fysieke activiteit is zowel gemeten met de Minnesota Leisure Time Activity Questionnaire als de Actigraph (accelerometer).
Er is wel een associatie gevonden tussen kwaliteit van leven en fysieke activiteit waarbij de hoge fysieke activiteit groep een hogere kwaliteit van leven rapporteerde. Er is ook een associatie gevonden tussen fysieke gezondheid en fysieke activiteit echter alleen wanneer de fysieke activiteit gemeten is met de Actigraph. De groep met hoge en middelmatige fysieke activiteit rapporteerde hierbij een betere fysieke gezondheid. Er is geen associatie gevonden tussen mentale gezondheid en fysieke activiteit. Echter, meer onderzoek is nodig naar de associatie tussen enerzijds kwaliteit van leven en fysieke activiteit en anderzijds tussen gezondheid en fysieke activiteit.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingGVS Bewegingstechnologie
PartnersWageningen Universiteit
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk