De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bouwen met Facilitaire Diensten : oriëntatie van een bouwkundig aannemer op facility management

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Bouwen met Facilitaire Diensten : oriëntatie van een bouwkundig aannemer op facility management

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Van der Waal Onderhoud & Renovatie is een bouwkundig aannemer in ontwikkeling en op zoek naar wegen om waarde te creëren voor de klanten. In het kader van afstuderen voor de opleiding Facility Management van de Haagse Hogeschool is onderzoek gedaan naar een relatie tussen bouwkundig onderhoud en facilitaire diensten en de mogelijkheden om dit te integreren en aan te bieden als onderhoud- en renovatiebedrijf. De aanleiding vormde de vraag van klanten en de behoefte van Van der Waal Onderhoud & Renovatie om te vernieuwen.

Voor de het onderzoek is de volgende probleemstelling geformuleerd:
"Op welke wijze kan Van der Waal Onderhoud & Renovatie vorm en inhoud geven aan facilitaire dienstverlening in aansluiting op de wensen en behoeften van haar klanten?"

Voor de beantwoording van deze probleemstelling is kwalitatief onderzoek verricht. Er is een theoretisch kader geschetst en door middel van interviews van klanten is de exacte klantwens achterhaald. Daarbij is er een externe oriëntatie op bouwbedrijven.

De belangrijkste conclusie luidt dat het betreden van de markt van facilitaire dienstverlening door Van der Waal Onderhoud & Renovatie niet eenvoudig is. Ontwikkelingen van integratie van diensten gaan langzaam en de klanten en de markt zijn er nog niet klaar voor. De technisch georiënteerde dienstverlening en het imago van bouwbedrijven ligt ook aan deze conclusie ten grondslag. Uit het onderzoek komt vanuit beide perspectieven, bouw en facility management, schoonmaakonderhoud voor een integratie in aanmerking.

Het onderzoek is afgesloten met een drietal aanbevelingen, of anders gezegd mogelijkheden, die Van der Waal Onderhoud & Renovatie in de overweging kan nemen om facilitaire diensten al dan niet aan te gaan bieden. Dit zijn achtereenvolgens:
- concentratie op de eigen core business en deze versterken;
- uitbreiding werkzaamheden met facilitaire diensten door strategische samenwerking met een schoonmaakdienstverlener;
- gericht nieuwe markten zoeken en deze betreden met facilitaire dienstverlening.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingFM Facility Management
AfdelingAcademie voor Facility Management
PartnerVan der Waal Onderhoud & Renovatie, Vlaardingen
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk