De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sta je samen sterker dan alleen? : onderzoek naar een effectieve en efficiënte wijze om de logistieke verzorging in de regio Haaglanden te organiseren.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sta je samen sterker dan alleen? : onderzoek naar een effectieve en efficiënte wijze om de logistieke verzorging in de regio Haaglanden te organiseren.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De behoefte aan crisis- en rampenbestrijding wordt in Nederland, maar ook in de rest van de wereld, steeds groter. De afgelopen jaren bracht de media ons op de hoogte van enkele grote crisissen, rampen en zware ongevallen.

Net als in andere regio's is in de regio Haaglanden bij de bestrijding van incidenten een groot aantal hulpverleners, van verschillende hulpverleningsdiensten, in het veld en op de coördinatiecentra werkzaam. Deze hulpverleners hebben logistieke verzorging nodig, ze hebben behoefte aan voeding en verzorging. Daarnaast is het tijdens een incident ook belangrijk dat de werking van het gebruikte materiaal wordt gegarandeerd (persoonlijke uitrusting, kaartmateriaal, benzine, onderhoudsmiddelen, smeermiddelen, blusmiddelen, verbandmiddelen, geneesmiddelen, uitrusting eenheden en uitrusting grootmaterieel, transport en vervoer).

Uitgaande van het bovenstaande is de volgende probleemstelling geformuleerd:
'Hoe kan op een effectieve en efficiënte wijze de logistieke verzorging, tijdens incidenten en rampen, in de regio Haaglanden georganiseerd worden?'

Om het juiste antwoord te vinden op de probleemstelling is het adviesrapport opgebouwd uit verschillende onderdelen. Allereerst is er theoretisch onderzoek gedaan naar de rampenbestrijding en logistieke verzorging. Vervolgens is er empirisch onderzoek gedaan. Met behulp van interviews, enquêtes en bedrijfsvergelijkingen wordt er een beschrijving gegeven van de huidige en gewenste situatie. De belangrijkste conclusies die uit deze vergelijking naar voren komen zijn:
• De logistieke verzorging
- De slechte waardering van de logistieke verzorging wordt voornamelijk veroorzaakt door de wachttijd, de kwaliteit, het assortiment en de organisatie van de voeding en verzorging van de inwendige mens.
- Een groot knelpunt, wat leidt tot klachten, is de coördinatie en communicatie op de plaats van het incident en tussen de plaats van het incident en het regionaal crisiscentrum.
• Het logistieke verzorgingsplan
De brandweer is de enige die in het bezit is van een logistiek verzorgingsplan, de andere hulpverleningsdiensten organiseren de logistieke verzorging op hun eigen manier.
• De samenwerking op het gebied van de logistieke verzorging
De leverancier van de voeding, Sodexho, houdt zich niet altijd aan zijn afspraken.
• De kosten van de logistieke verzorging
Het geld dat aan logistieke verzorging wordt uitgegeven is niet van belang indien dit gebeurt binnen normale proporties en in relatie staat tot de geleverde prestaties.

Om het advies op een effectieve en efficiënte wijze te organiseren is het belangrijk een projectleider bij de Hulpverleningsregio Haaglanden en de politie Haaglanden verantwoordelijk te stellen voor het implementeren van het advies. Het advies bestaat uit:
• Duidelijke afspraken maken met de cateraar Sodexho;
• De taken en verantwoordelijkheden van de functionarissen op de plaats van het incident communiceren naar de hulpverleners;
• Een multidisciplinair logistiek verzorgingsplan opstellen;
• Een mantelovereenkomst met Sodexho sluiten;
• Afspraken maken met de hulpverleningsdiensten over een voorraad drinken en suikers in de voertuigen;
• Waakvlamovereenkomsten sluiten;
• Het opstellen en bijhouden van een bestand voor het geld dat aan logistieke verzorging wordt uitgegeven.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingFM Facility Management
AfdelingAcademie voor Facility Management
AfstudeerorganisatieHulpverleningsregio Haaglanden, Den Haag
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk