De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

In hoeverre en hoe kan het huidige meetsysteem op een Laser zeilboot vervangen worden de videoanalyse?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

In hoeverre en hoe kan het huidige meetsysteem op een Laser zeilboot vervangen worden de videoanalyse?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het InnoSportLab heeft als doel om de prestaties van topzeilers te ondersteunen met vernieuwende producten. Met deze doel voor ogen gehouden is de vraag ontstaan of het huidige meetsysteem door een videoanalyse systeem vervangen kan worden. Het huidige meetsysteem bestaat namelijk uit acht verschillende onderdelen waardoor het veel tijd, ruimte en gewicht kost waardoor het niet aantrekkelijk is voor zeilers om dit syteem te gebruiken tijdens trainingen.
Het InnoSportLab maakt gebruik van het Pi Garda systeem en is ontworpen door Cosworth. Dit systeem wordt gebruikt om verschillende variabelen te meten. Dit zijn de: afgelegde koers, snelheid, hellingshoek, roerhoek, windsnelheid, windrichting en voorliggende koers. Deze variabelen worden door middel van een netwerk met elkaar verbonden en vervolgens weergegeven op een display.
Nu is het voor een videoanalyse systeem de taak om deze variabelen te kunnen produceren. Voor de windsnelheid, windrichting en voorliggende koers is videoanalyse geen optie. Dit komt door de nog ontbrekende functies op de camera. Voor de overige variabelen is aan de hand van een analyse een systeem ontworpen wat bestaat uit een camera en een analyseprogramma.
Uit een grondig marktonderzoek zijn drie camera’s gekozen die voldoen aan de gestelde eisen. Door middel van ordinale methoden is de Sony AS30V als beste camera naar voren gekomen. Deze camera is waterdicht, kan met een kijkhoek van 170° filmen, heeft een ingebouwde GPS, een eigen Wi-Fi netwerk en kan live beelden verzenden naar een extern mobiel apparaat. Daarnaast heeft de camera nog voordelen als beeldstabilisatie, een ruime aanbod montage-accessoires, een grote keuze uit verschillende beeldkwaliteit en kan de camera bestuurt worden door een mobiel apparaat.
Voor het analyseprogramma is het belangrijk dat de functie automatische markerdetectie werkt naar behoren. Na het testen van verschillende markers, door vier geselecteerde analyseprogramma’s, kwam Dartfish naar voren met de best werkende automatische markerdetectie. Daarnaast wordt Dartfish al gebruikt door het InnoSportLab.
Uiteindelijk bestaat het prototype uit de Go Pro Hero 2 camera en uit het analyseprogramma Dartfish waardoor alleen de hellingshoek en de roerhoek getoetst konden worden. Dit videoanalyse systeem is samen met het Pi Garda systeem getest op een Laser zeilboot, op het land en op het water.
Uit de resultaten bleek dat het signaal van het prototype nauwelijks verschil toonde met het signaal van het Pi Garda systeem. Echter loopt het verschil waarneembaar op wanneer de hoekuitslagen ook groter worden.
Geconcludeerd kan worden dat het Pi Garda systeem deels kan worden vervangen door een videoanalyse systeem. Nu is de vraag of dit interessant genoeg is voor het InnoSportLab. Op dit moment is het niet aan te raden omdat tijdens het analyseren de automatische markerdetectie handmatig moest worden bijgesteld en niet de meest geschikte camera voor dit ontwerp werd gebruikt. Wanneer dit probleem verholpen wordt en de Sony AS30V gebruikt wordt zal dit concept zeker interessant zijn om als vervanging te gebruiken.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
PartnerInnoSportLab, Den Haag
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk