De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Bij enkele opdrachtgevers van Verkade Klimaat in de utiliteitsbouw staan verouderde technische installaties die aan het einde van hun levensduur zijn. Om deze te vervangen is het gewenst om gelijk de installatie te verduurzamen met als gevolg energie(en uiteindelijk kosten) besparing. Om in kaart te brengen welke maatregelen toepasbaar en rendabel zijn, dient eerst de bestaande situatie in kaart te worden gebracht. Hiervoor is een document gemaakt, zodat de belangrijkste zaken niet zullen worden overgeslagen.

Met de Trias Energetica als methode om een duurzaam product neer te zetten, zijn de beste prestaties te bereiken indien de technische installaties gezien worden als integraal onderdeel van een gebouw, waardoor gebouweigenschappen mee worden genomen. Isoleren, (hergebruiken reststromen,) hernieuwbare energiebronnen toepassen en uiteindelijk pas efficiënt gebruik fossiele brandstoffen.

Er zijn hulpmiddelen ontwikkeld om inzicht te krijgen welke maatregel rendabel is. Een kostenraming is per maatregel mogelijk gemaakt. Hiermee kan vervolgens bepaald worden hoe rendabel een maatregel is.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnerVerkade Klimaat BV
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk