De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Bij het ontwerpen van een lier wordt er bijna nooit een keuze gemaakt tussen een constructie uit plaat of profiel. Een constructie blijft dus veelal uit platen bestaan, terwijl het voor grotere lieren misschien economisch voordeliger is om profielen toe te passen.

De opdracht die hieruit is ontstaan is om een omslagpunt op te stellen die de constructeur helpt bij de keuze tussen plaat of profiel. Hierbij moet worden gekeken naar de verschillende methoden van construeren met platen en profielen. Daarnaast wordt het onderzoek toegepast op een frame van een meetschijf van een recent geleverd project.

Dit rapport gaat in op de uitwerking van de opdracht. Hierbij wordt het volgende besproken:

• Definitie van plaat en profiel, een plaat is een A-frame of een doosconstructie en een buis is een vakwerk of een buisconstructie.
• Onderzoek naar plaat en profiel, platen worden gebruikt voor pure trek en pure afschuiving en profielen worden gebruikt voor buiging, torsie, druk en trekkrachten.
• Onderzoek naar de constructies van SAS, SAS maakt constructies die worden belast op krachten. SAS maakt deze constructies van de staalsoort S355.

Onderzoek naar het omslagpunt, de volgende punten zijn meegenomen bij het bepalen van het omslagpunt:
o Snij lengte/kosten
o Engineer uren
o Conserveren
o Gewicht van de totale constructie
o Las lengte/kosten
o Productiemiddelen
o Belasting (druk, trek, buiging)
o Beschikbaar volume
• Het opstellen van het Excel document om het omslagpunt voor een constructie te kunnen bepalen, het "programma" wat gemaakt moet worden om het omslagpunt voor meerdere constructies te kunnen bepalen is gemaakt in Excel. De constructies zijn hierbij berekend op:
o Doorbuiging
o Knik
o Spanning in het materiaal
o Weerstandmoment tegen doorbuiging
• Het omslagpunt voor meetschijven, de omslagpunten voor verschillende meetschijven apart zijn wel te bepalen. Maar een algemeen omslagpunt voor meetschijven is niet te bepalen.

De conclusie van de uitgevoerde opdracht is dat er geen algemeen omslagpunt bepaald kan worden voor meetschijven. Dit komt omdat de omslagpunten van de verschillende meetschijven te ver uit elkaar liggen. Wel kan, door middel van het gemaakte Excel document, voor iedere constructie apart een omslagpunt worden bepaald of een keuze worden gemaakt tussen plaat of profiel.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnerSAS Offshore BV
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk