De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Jongeren maken de toekomst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Jongeren maken de toekomst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Mede onder invloed van het beleidsadvies "Kwetsbare jongeren en hun toekomst" van de socioloog Schuyt (1995), is de aandacht voor de noodzaak om de sociale competentie van kwetsbare jongeren te vergroten, sterk toegenomen.
Een aantal jaren geleden is de term sociaal-culturele zelfredzaamheid op de agenda van het emancipatie en jeugdbeleid terechtgekomen. Dit is bedoeld om het belang aan te geven van sociale competenties die iedereen nodig heeft om in onze maatschappij goed te kunnen participeren.
Van jongeren wordt steeds meer maatschappelijke zelfredzaamheid gevraagd. Het ontwikkelen van sociaal maatschappelijke competenties, wordt steeds meer gestimuleerd. De jongeren doen dit in een aantal leefsferen; thuis, onderwijs en of werk, en in de vrije tijd.
De professionals in het jeugdwerk krijgen steeds meer te maken met beleid gericht op zelfredzaamheid van jongeren. Zij moeten in hun programma's verbanden leggen tussen participatie en sociale competenties.
Deze scriptie beantwoordt de vraag:
"Hoe kan ik, CMV'er, Educatieve activiteiten ontwerpen, ter bevordering van maatschappelijke zelfredzaamheid van jongeren".
Sociaal maatschappelijke zelfredzaamheid is een allesomvattend begripvoor waar het met kwetsbare jongeren naar toe moet.
Het gaat om de manier waarop jongeren hun en omgeving op elkaar inwerken, om sociale cohesie en verantwoordelijkheidsbesef.
In deze scriptie heb ik neergezet hoe sociale maatschappelijke zelfredzaamheid wordt bevorderd door participatie in verschillende vormen, in combinatie met het ontwikkelen van sociale competenties.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingSP Culturele en Maatschappelijke Vorming
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk