De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De invloed van stress op lymfoedeem

een onderzoek naar de invloed van stress op het lymfoedeem die als gevolg van borstkanker is ontstaan

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De invloed van stress op lymfoedeem

een onderzoek naar de invloed van stress op het lymfoedeem die als gevolg van borstkanker is ontstaan

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Met 13.500 gevallen per jaar is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. De diagnose kanker is een belangrijke bron van psychologische spanning/stress, gevolgd door een langere periode van een stressvolle behandeling van kanker. Tevens kunnen patiënten als gevolg van de behandeling van borstkanker lymfoedeem ontwikkelen. Dit lymfoedeem wordt door de huidtherapeut behandeld. Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen of stress invloed heeft op het lymfoedeem dat door borstkanker is ontstaan. Dit wordt gedaan met de volgende probleemstelling: In hoeverre heeft stress invloed op de toe-en/of afname van lymfoedeem die als gevolg van borstkanker is ontstaan?
Om de probleemstelling te beantwoorden is er een literatuur- en praktijkonderzoek uitgevoerd. In het literatuuronderzoek is onderzocht wat de stressoren bij patiënten met een verleden van borstkanker zijn en welke factoren de volumeveranderingen van lymfoedeem kunnen beïnvloeden. De literatuur is onder andere gevonden via evidence based databanken van De Haagse Hogeschool. Het praktijkonderzoek is in een tijdsbestek van 10 weken met een onderzoeksgroep van 40 patiënten uitgevoerd. Hierbij is de lastmeter gebruikt om de stressveranderingen te meten en de meetband voor het meten van de volumeveranderingen.
Uit de resultaten van het literatuuronderzoek is gebleken dat er 28 belangrijke stressoren zijn bij patiënten met een verleden van borstkanker. Ook is er geconstateerd dat er meerdere factoren zijn die de toe- en afname van lymfoedeem kunnen beïnvloeden. Uit de praktijkresultaten is gebleken dat er bij de patiënten sprake is van regelmatige stress- en lymfoedeemveranderingen. Bij een stresstoename neemt het volume van het lymfoedeem gemiddeld met 1,9% toe. Bij een stressafname neemt het lymfoedeem gemiddeld met 2,3% af. Uit de resultaten van het literatuur- en praktijkonderzoek kan worden geconcludeerd dat een stressverandering een significante invloed heeft op het volume van lymfoedeem dat als gevolg van borstkanker is ontstaan. Om deze reden is het voor de huidtherapeut belangrijk om de psychische toestand van de patiënt tijdens een behandeling niet achterwege te laten.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Huidtherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheid
PartnerPraktijk Statenlaan, Den Haag
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk