De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het analyseren en kwantificeren van de eigenschappen van running blades

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het analyseren en kwantificeren van de eigenschappen van running blades

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van running blades is dit onderzoek verricht. Dit is gedaan aan de hand van de volgende onderzoeksvragen:
1. Wat zijn de stijfheden van de verschillende categorieën blades bij verschillende hoeken?
2. Wat is de invloed van de lengte van het onderbeen op de totale stijfheid van de blades?
Met een theoretische analyse is bepaald wat er gemeten moet worden en volgens welke methode. Om antwoord te geven op de eerste onderzoeksvraag is met een drukbank aan vijf verschillende (gebruikte) blades gemeten, onder vier verschillende hoeken. Hierbij werden de blades zeven centimeter ingedrukt en werd geregistreerd hoeveel kracht hiervoor nodig was. In SPSS Statistics is met behulp van een Curve Estimation Test de stijfheid van de blades bepaald. Met een Lineaire Regressietest is de lineairiteit van de datapunten bepaald. Om de betrouwbaarheid van de metingen te bepalen, is één meting vier keer uitgevoerd. Op deze data is in SPSS Statistics een Two-Way Mixed Reliability Analysis uitgevoerd met behulp van een Intraclass Correlation Coefficient.
Om antwoord te kunnen geven op de tweede onderzoeksvraag is met een meetklok de maximale horizontale verplaatsing bepaald van het onderbeen van de blade en van de meetopstelling, tijdens de vier herhaalde drukbankmetingen. Hiermee wordt bepaald of het onderbeen van de blade doorbuigt wanneer er kracht op de voorvoet van de blade wordt gezet. Is dit niet het geval, dan is de lengte van het onderbeen niet van invloed op de stijfheid van de blade.
De stijfheden zijn gemeten en uitgezet tegen de verschillende hoeken. Het verloop van de curves verschilt sterk per blade, maar op een uitzondering na wordt bij elke blade de stijfheid hoger, wanneer de hoek kleiner wordt. Van elke meting was het verloop van de stijfheidscurve lineair. De metingen zijn als zeer betrouwbaar beoordeeld, op zowel consistentie als absolute overeenkomst.
De maximale horizontale verplaatsingen van het onderbeen van de blade en van de opstelling waren respectievelijk 0,4 en 0,2 millimeter. Dit is verwaarloosbaar in vergelijking met een indrukking van 70 millimeter van de voorvoet van de blade.
Het onderzoek geeft een goed inzicht in de eigenschappen van running blades. Geconcludeerd kan worden dat de lengte van het onderbeen een verwaarloosbare invloed heeft op de totale stijfheid van een blade. Verder onderzoek zal verricht moeten worden met ongebruikte blades van alle categorieën. Ook zullen aanpassingen gedaan moeten worden aan de meetopstelling om de praktijksituatie beter te benaderen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk