De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Flex-werkplek in de praktijk : "Territoriumgedrag" is passé! Vervolgtraject na het invoeren van een innovatieve werkomgeving.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Flex-werkplek in de praktijk : "Territoriumgedrag" is passé! Vervolgtraject na het invoeren van een innovatieve werkomgeving.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Ericsson. In december 1999 is de start gemaakt met de implementatie van een innovatieve kantoorconcept. In eerste instantie is de nieuwe manier van werken geïmplementeerd bij drie afdelingen, als pilot. Dit verslag beschrijft het onderzoek naar de huidige situatie van het flex-concept, binnen deze drie afdelingen, alvorens over te gaan tot een volledige implementatie binnen de gehele organisatie. Het flexwerken is een onderdeel van ''Our workplace design''.
De aanleiding van het onderzoek is dat het bestaande concept en implementatieproces niet goed functioneert. Aan de hand van een analyse tussen het ontworpen flex-concept en de huidige situatie, zijn de oorzaken gevonden die ertoe leiden dat het flex-concept niet volledig en naar behoren functioneert en tevens niet organisatiebreed toepasbaar is. Er is weerstand onder de medewerkers te bespeuren. In dit onderzoek is onderzocht welke kritische succesfactoren de slagingskans voor kantoorinnovatie beïnvloeden. Ofwel, de factoren die bepalend zijn voor de wil om positief tegen een verandering te staan. Kantoorinnovatie kan gezien worden als een grote organisatieverandering. Huisvesting is een aspect dat iedereen treft binnen een organisatie.
Uit de theorie, interne en externe interviews blijkt dat de voorbeeldfunctie van het management de belangrijkste succesfactor is; er is geen trekkersrol van het management; de medewerkers zien geen mogelijkheden tot persoonlijk gewin; de verandernoodzaak is afgezwakt en er heerst op dit moment een negatief beeld op het flex-concept.
De achterliggende doelstelling is om ervoor zorg te dragen dat medewerkers in de toekomst kunnen beschikken over een werkplekconcept dat aansluit bij de werkprocessen en dat de verschillende ruimten op een efficiënte manier worden benut. Dit kan resulteren in betere bedrijfsresultaten en efficiënt ruimtegebruik.
In de bijlage: aanvullende informatie betreffende organisatiestructuren, foto's van de werkplekken verslaglegging van de interviews, enquêtes en onderzoeksresultaten.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingFM Facility Management
PartnersEricsson Telecommunicatie B.V., Rijen
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk