Voorlichtingsmateriaal (laag) FODMaP-dieet voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom
Wij hanteren het label Open Access voor onderzoek met een Creative Commons licentie. Door een CC-licentie toe te kennen, geeft de auteur toestemming aan anderen om zijn of haar werk te verspreiden, te delen of te bewerken. Voor meer informatie over wat de verschillende CC-licenties inhouden, klik op het CC-icoon. Alle rechten voorbehouden wordt gebruikt voor publicaties waar enkel de auteurswet op van toepassing is.
Voorlichtingsmateriaal (laag) FODMaP-dieet voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom
Wij hanteren het label Open Access voor onderzoek met een Creative Commons licentie. Door een CC-licentie toe te kennen, geeft de auteur toestemming aan anderen om zijn of haar werk te verspreiden, te delen of te bewerken. Voor meer informatie over wat de verschillende CC-licenties inhouden, klik op het CC-icoon. Alle rechten voorbehouden wordt gebruikt voor publicaties waar enkel de auteurswet op van toepassing is.
Samenvatting
Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een veelvoorkomende darmstoornis in Nederland.
De gevolgen van PDS kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, een verhoogde prevalentie van lichamelijke en psychiatrische comorbiditeit, beperkingen in het sociale leven en een verhoogd ziekteverzuim. De kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg zijn aanzienlijk.
Het eten van prikkelvormende voedingsmiddelen draagt bij aan het ontstaan en/of verergeren van de klachten van PDS-patiënten. Het vermijden van prikkelvormende voedingsmiddelen blijkt in de praktijk de meest effectieve behandeling. Het blijkt echter dat de PDS-patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) niet weten welke voedingsmiddelen prikkelvormend zijn en hoe ze deze voedingsmiddelen kunnen vermijden.
Een middel om de klachten te verminderen is het (laag) FODMaP-dieet. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het (laag) FODMaP-dieet bij 70 tot 85 procent van de patiënten met PDS leidt tot een vermindering van klachten. ZGV werkt vanaf mei 2013 met het (laag) FODMaP-dieet en stuurt sinds november 2013 patiënten door naar de eerstelijns diëtist.
Er is een brochure ontwikkeld om de eigen effectiviteit en beperkte kennis van PDS-patiënten te verhogen.
Organisatie | Hogeschool van Arnhem en Nijmegen |
Opleiding | Voeding en Diëtetiek |
Afdeling | Academie Paramedische Studies |
Academie Gezondheid en Vitaliteit | |
Datum | 2014-06-02 |
Type | Bachelor |
Taal | Nederlands |