De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ik knap, jij knap, allemaal knap! : Voor ieder een eigen manier van leren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ik knap, jij knap, allemaal knap! : Voor ieder een eigen manier van leren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De doelstelling van dit literatuuronderzoek is het maken van een medisch/ biologisch hulpmiddel gebaseerd op de drie meest voorkomende intelligenties van de meervoudige intelligentie. Het betreft de leerlingen uit de sector: Sport, Dienstverlening en Veiligheid (overgaand naar ROC Sport en Bewegen) 3e en 4e jaars van het Midden Brabant College in Tilburg.
Hieronder zal een beknopte samenwerking gegeven worden met betrekking tot de inhoud van dit literatuuronderzoek.

Het Midden-Brabant College (2481 leerlingen) is een VMBO-school en telt vier locaties. Zelfontplooiing, zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid ontwikkelen bij leerlingen is een belangrijk doel. Ook biedt de school volledig VMBO (met alle leerwegen, aansluitend op de vier niveau's van het MBO en het eventuele gebruik van LWOO). De hoofdtaak van het Midden-Brabant College is een goede opleiding aan elke leerling geven en deze zodanig te begeleiden dat het diploma, inclusief de vaardigheden, behaald kan worden. In dit kader passen extra inspanningen als er achterstanden of vertragingen in het leerproces en/of het sociale ontwikkelingsproces optreden.

Één van de richtingen die door tweede jaars leerlingen van het Midden-Brabant College gekozen kan worden is Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV). SDV is een experimenteel, competentiegericht VMBO-programma, dat een combinatie is van Sport en Bewegen, Dienstverlening en Orde en Veiligheid. SDV doelt op het terugdringen van vroegtijdige uitval en het verbeteren van het imago van het VMBO. De leerling wordt beter voorbereid op de aansluiting naar het vervolgonderwijs. De algemene doelstelling duidt op het oriënteren op vervolgstudie en beroepsmogelijkheden binnen de sectoren Sport, Dienstverlening en Veiligheid.

Vanaf het moment dat een kind de middelbare school betreedt, zal er veel gaan veranderen. De pubertijd en adolescentie treden in. Dit is een tijd dat er in het lichaam van alles afspeelt en wordt ook wel de tijd van 'Sturm und Drang' genoemd (Stone en Church, 1978). In de adolescentie gebeurd er veel met het lichaam op fysiek en psychisch gebied
Lichamelijke veranderingen, zoals de groeispurt, rijping van de geslachtsorganen en het verschijnen van secundaire geslachtskenmerken zijn zichtbaar aanwezig. Op cognitief gebied komt het abstract-logisch denken tot ontwikkeling. Op sociaal gebied staat de adolescentie in het teken van het losmakingproces van de ouders en het verwerven van een eigen identiteit. Seksuele identiteit en het aangaan van seksuele relaties staan centraal. Op moreel gebied kunnen jongeren in de adolescentiefase nog erg veel verschillen. De ene persoon kan nog in de conventionele moraliteit zitten waarin de maatschappij belangrijker is dan het individu, terwijl de andere al in de postconventionele moraliteit zit waarbij de persoonlijke keuzes meer centraal staan.

MI staat voor meervoudige intelligentie. De MI-theorie gaat uit van de mens als geheel, waarbij binnen elk individu verschillende intelligenties worden onderscheiden. "Meervoudige Intelligentie is het bestaan van een eigen profiel van geestelijke vermogens, acht soorten intelligenties bestaande uit verbaal- linguïstisch, logisch- mathematisch, visueel- ruimtelijk,muzikaal- ritmisch, lichaams- kinesthetisch, naturalistisch, intra- persoonlijk, inter-persoonlijk, die onderling op elkaar inwerken en in staat zijn problemen op te lossen of om iets bestaands aan te passen aan veranderende omstandigheden". Deze theorie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner en was een reactie op de IQ definiëring. Op dit moment onderscheidt Gardner acht verschillende intelligenties, maar hij stelt niet uit dat er meer mogelijk kunnen zijn. De reden waarom er voor deze acht verschillende intelligenties is gekozen komt voort uit hersenonderzoek. Men kan zien dat deze intelligenties in afzonderlijke hersendelen voorkomen. Ook heeft hij een aantal criteria opgesteld waaraan een intelligentie moet voldoen. De acht verschillende intelligenties zijn: Verbaal-linguïstisch,Logisch-mathematisch, Visueel-ruimtelijk, Muzikaal-ritmisch, Lichamelijk kinesthetisch, Naturalistisch, Interpersoonlijk, Intrapersoonlijk.

Coöperatief leren is een belangrijk onderdeel binnen het werken met Meervoudige intelligentie. Centraal hierbij staat hoe de groep zo georganiseerd kan worden dat er een goede sfeer in de klas ontstaat en blijft, hoe je kinderen als vanzelf optimaal kan laten samenwerken en hoe je er voor kan zorgen dat elk kind optimaal leert. "Coöperatief leren is een manier van onderwijs waarbij leerlingen van verschillende prestatieniveaus samenwerken om het doel van de les te bereiken " (z.a,z.j,www.demaster.nl). Coöperatief leren brengt een hoop voordelen met zich mee. Goede didactische werkvormen zijn van groot belang. Binnen de theorie van meervoudige intelligentie zijn heel veel didactische werkvormen ontwikkeld. Deze kunnen in verschillende lessen toegepast worden.

Het bijbehorende product van dit literatuuronderzoek bestaat uit een lessenreeks op een cd-rom met medisch- biologische inhoud van het ROC sport en bewegen. In deze inhoud zijn de drie meest voorkomende intelligenties uit de sector SDV van het Midden-Brabant College verwerkt.
Het beroepsvoorbereidend deel SDV bestaat uit de verplichte vakken van het gemeenschappelijk deel: Nederlands, Engels, wiskunde, lichamelijke opvoeding, Maatschappijleer I en CKV I. In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg komen daar de vakken Economie of Biologie als sectorvak bij (z.a., z.j., www.blariacum.nl). De leerlingen op de locatie Economie en Groen hebben economie als sectorvak. Dit betekend dat biologie niet tot hun pakket behoort.
In het eerste jaar van het ROC sport en bewegen hebben de leerlingen 90 minuten medisch/ biologisch in de week. Het ROC heeft ondervonden dat de overgang van een nul beginniveau van het VMBO naar het eerste jaar ROC sport en bewegen erg groot is.

Door middel van onderzoek is er gekeken welke drie intelligenties het meest voorkomen in de sector Sport, Veiligheid en Dienstverlening op het Midden-Brabant College in Tilburg. Hieruit is gekomen dat de leerlingen uit klas 3 en 4 SDV die naar het ROC sport en bewegen gaan het meest verwant zijn met de intra- persoonlijke, de muzikaal ritmische en de beweging kinesthetische intelligentie. Dit zal in het medisch biologisch hulpmiddel verwerkt worden. Wat er in het medische gedeelte van de cd-rom staat is afgeleid uit de eindtermen van niveau twee en de stof van niveau drie medisch/biologisch van het ROC sport en bewegen Tilburg.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Sporthogeschool
PartnerMidden- Brabant College te Tilburg, economie en groen
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk