De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderwijs en zorg, dat organiseren we samen!

bouwen aan een professionele samenwerking tussen onderwijs en zorg

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Onderwijs en zorg, dat organiseren we samen!

bouwen aan een professionele samenwerking tussen onderwijs en zorg

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Ieder kind heeft het recht om te leren, om zich optimaal te ontwikkelen en om volwaardig mee te doen (Internationaal Verdrag, inzake de Rechten van het Kind, Salamanca). Ook kinderen die soms meer zorg nodig hebben, hebben recht op onderwijs. Desondanks is niet voor ieder kind de toegang tot onderwijs vanzelfsprekend. In de praktijk blijkt dat een complexe begeleidingsbehoefte een flinke uitdaging kan geven. Want hoe kom je voor deze leerling tot de juiste ondersteuning in je organisatie van zorg en onderwijs? Een sterke verbinding tussen onderwijs en zorg is dan noodzakelijk om kinderen optimale ontwikkelkansen te bieden. Deze holistische benadering, waarbij aandacht is voor alle aspecten van de ontwikkeling, zodat een leerling zichzelf kan ontwikkelen vanuit de diversiteit aan ontwikkelingsmogelijkheden die de omgeving kan bieden, vraagt om interdisciplinair samenwerken. Vanuit de whole child approach (Van der Star, 2019) kan er effectiever gewerkt worden in het belang van kinderen. Ieder vanuit zijn eigen deskundigheid en rol. Dat maakt dat we uiteindelijk efficiënter en met meer plezier kunnen werken.

Om antwoord te geven op de vraag wat ervoor nodig is om samen te bouwen aan een professionele interdisciplinaire samenwerking voor de onderwijs-zorg groep heeft dit praktijkonderzoek plaatsgevonden met de betrokkenen van de onderwijs-zorggroep van de ZML-school waar ik als intern begeleider werkzaam ben. Vanuit de literatuur is gekeken welke elementen van belang zijn om een succesvolle samenwerking te realiseren en te onderhouden. Dit heeft geleid tot een conceptueel model wat een kader biedt voor de kwalitatieve en kwantitatieve gegevens vanuit de onderzoeksmethoden.

Het doel van dit onderzoek is het versterken van de kwaliteit van de interdisciplinaire samenwerking tussen onderwijs en zorg. Hierdoor kunnen ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte worden bevorderd. Het onderzoek betreft een ontwerponderzoek, waarbij er met de betrokkenen vanuit verschillende onderzoeksmethoden is gekeken welke elementen van een interdisciplinaire samenwerking al aanwezig zijn en waar nog behoefte aan is, ten aanzien van het versterken van de kwaliteit van de samenwerking. Vanuit deze behoefte zijn de ingrediënten in beeld gebracht voor de ontwikkeling van een kwaliteitskaart. Deze kwaliteitskaart kan leiden tot verandering en versterking van de kwaliteit van een professionele interdisciplinaire samenwerking. Tevens heeft het onderzoek geleid tot betrokkenheid, duidelijkheid en transparantie voor de betrokkenen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst om met de aanbevelingen te blijven bouwen aan een professionele interdisciplinaire samenwerking.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingMaster Educational Needs
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Datum2020-06-17
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk