De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Professionaliseren in je werk? Lerarenopleiders maken er werk van!.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Professionaliseren in je werk? Lerarenopleiders maken er werk van!.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting inhoud
In dit symposium presenteren we vier verschillende vormen van professionalisering die (min of meer) geïntegreerd in het werk plaatsvinden. Overeenkomst tussen de vormen is dat ze allemaal uitgaan van actieve betrokkenheid bij de eigen ontwikkeling. In de discussie gaan we in op de praktische en beleidsmatige toepasbaarheid van de gepresenteerde vormen.

Context
In dit symposium staat de vraag centraal hoe opleiders professionalisering kunnen integreren in hun werk. We laten vier voorbeelden zien van professionaliseringsactiviteiten, elk met een andere intensiteit, die met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal uitgaan van actieve betrokkenheid bij de eigen ontwikkeling.
1. Professionalisering in je werk: je leert meer dan je denkt. In deze eerste bijdrage staan we stil bij een project waarbij lerarenopleiders hun eigen informele leerprocessen observeerden en analyseerden. Ze verkregen hiermee inzicht in hoe, wat en waarvan zij leren in hun dagelijks praktijk.
2. Actief ontwikkelen met behulp van de beroepsstandaard. In de tweede bijdrage bespreken we een project waarbij lerarenopleiders actief ontwikkeldoelen formuleren op basis van de beroepsstandaard. Ze werken vervolgens aan die doelen in samenspraak met een maatje.
3. Professionaliseren door collectief actieonderzoek. In de derde bijdrage presenteren we een professionaliseringstraject van een groep opleiders die hetzelfde vak geven en zich samen in het (vorm)geven van dat vak ontwikkelen. Ze doen dat in de vorm van collectief actie-onderzoek.
4. Leren van en met elkaar. De vierde bijdrage gaat in op professionalisering van opleiders waarbij zij gebruik maken van een methode voor peercoaching met videofeedback.
Tijdens de discussie gaan we met de deelnemers en de twee discussianten in gesprek over de (gepresenteerde) mogelijkheden om actief te professionaliseren in en door het werk en over de erkenning en bevoorwaarding daarvan in personeelsbeleid.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Lerarenopleiding Tilburg
LectoraatLectoraat Professionalisering van leraren en lerarenopleiders
Jaar2013
TypeConferentiebijdrage
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk