De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van probleemgedrag naar vaardigheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Van probleemgedrag naar vaardigheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in oplossingsgericht werken en te ervaren of oplossingsgericht werken aan de hand van De Zevenstappendans en de methode Kids'Skills voor míj de combinatie is om kinderen met probleemgedrag te begeleiden.
Het onderzoek is uitgevoerd met vijf kinderen uit mijn eigen groep, groep 5b van KBS St. Jozef in Rijen. Deze kinderen vertonen probleemgedrag, waarvan één kind een beperking heeft.
De doelstelling van het onderzoek was te ervaren in hoeverre het mij lukte om aan de hand van oplossingsgericht werken het probleemgedrag bij deze kinderen te verbeteren en in hoeverre gedragsverbetering kon leiden tot een betere acceptatie door klasgenootjes. Daarnaast wilde ik ervaren in hoeverre ik een kind met een beperking kon begeleiden in het reguleren van zijn zithouding als gevolg van zijn
beperking.
In het onderzoek is data verzameld door gebruik te maken van observaties, het sociogram, de SEO-DVD competentiemethodiek en het schalen. De data-analyse heeft geleid tot de conclusie dat oplossingsgericht werken aan de hand van De Zevenstappendans en Kids'Skills een positief effect heeft gehad op het gedrag van
mijn onderzoekskinderen. Bij enkele kinderen heeft dit positief effect tevens geleid tot een betere acceptatie door hun klasgenootjes.
Het enthousiasme en het streven van mijn onderzoekskinderen in combinatie met hun supporters hebben dit onderzoek mede doen slagen. Zowel voor de ontwikkeling van mijn onderzoekskinderen als voor mij (groepsleerkracht en begeleider) is het onderzoek positief geweest.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk