De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Lezen, zo kan het ook!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Lezen, zo kan het ook!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Ieder jaar heeft een aantal leerlingen uit de middenbouw 1 - groepen van SBO De Sponder de methode Veilig Leren Lezen al tenminste één keer doorlopen, maar nog geen AVI 1-niveau behaald. Ik zag het als een uitdaging om met deze leerlingen aan de slag te gaan.
Daarom ben ik gaan onderzoeken hoe ik hen zo passend mogelijk kan begeleiden in hun leesontwikkeling, waardoor zij binnen 6 maanden wel het AVI 1 - niveau behalen.
Leren lezen is van groot belang in het dagelijks leven. Het is daarom noodzakelijk om de leesontwikkeling van kinderen zo vroeg mogelijk in kaart te brengen en zonodig bij te sturen.
Het leesproces is onder te verdelen in verschillende fasen: uit het alfabetisch principe en het fonemisch bewustzijn behoort de elementaire leeshandeling voort te vloeien, welke bestaat uit verschillende deelvaardigheden. Na veel oefenen behoort automatisering van woordherkenning tot stand te komen. In grote lijnen zijn er drie soorten leesproblemen te onderscheiden, namelijk: decodeerproblemen, begripsproblemen en algemene leesproblemen. Ik heb mijn meesterstuk met name gericht op decodeerproblemen. Wanneer leesproblemen erg hardnekkig zijn, zou er sprake kunnen zijn van dyslexie.
Dyslexie kent een aantal subtyperingen, waaronder perceptuele dyslexie. Daarbij herkennen leerlingen vrijwel geen woordstructuren.
Ik heb me verdiept in drie vormen van het bieden van leeshulp, namelijk: de ZWALUW-systematiek, het Effectief Leren Lezen Ondersteuningsprogramma en het bieden van leeshulp volgens de visie van drs. L.C.H.M. Merkelbach. Met de visie van Merkelbach zijn we dit schooljaar gaan werken, op SBO De Sponder. Eerst zijn we nagegaan welke middenbouw-leerlingen nog geen AVI 1-niveau behaalden.
Daarna is door ons van alle leerlingen een leesanalyse gemaakt en een observatielijst met betrekking tot leesproblemen ingevuld. De meest voorkomende leesproblemen hoorden met name bij het dyslexie-subtype perceptuele dyslexie. We hebben daarom een roeps- handelingsplan en individuele handelingsplannen opgesteld en in praktijk gebracht, welke met name uitgaan van perceptuele dyslexie. Dit betekent dat we de leerlingen gericht hebben op de waarneming van structuren in woorden.
Een half jaar later zijn we opnieuw nagegaan welk AVI -niveau de betreffende leerlingen behaalden en hebben we opnieuw leesanalyses gemaakt en observatielijsten ingevuld.
Het werken volgens het groepshandelingsplan en de individuele handelingsplannen bleek succes gehad te hebben. De resultaten waren twee gelijk gebleven AVI - scores, elf hogere AVI-scores, een hoger leestempo, minder spellend leesgedrag, nauwkeuriger leesgedrag en vooral: enthousiasme bij zowel de leerlingen als de begeleiders en meer zelfvertrouwen bij de leerlingen.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk