De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Optimalisatie MRI knie-protocol bij gebruik van diverse ontvangstspoelen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Optimalisatie MRI knie-protocol bij gebruik van diverse ontvangstspoelen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond
In het Catharina Ziekenhuis wordt er bij een MRI van de knie gebruik gemaakt van de kniespoel. Wanneer obesitas patiënten onderzocht moeten worden, komt het voor dat de knie niet in deze kniespoel past. Er wordt dan gebruik gemaakt van de anterior en posterior spoel. De signaal-ruisverhouding (SNR) en de mate van indringdiepte van het signaal gaan hierdoor achteruit. Hierdoor is het voor de radioloog erg lastig om een goede diagnose te stellen. Het gebruik van spoelen heeft invloed op de SNR en indringdiepte. Tevens heeft de voxelgrootte een invloed op de SNR. De vraagstelling van dit onderzoek is: “Welke combinatie van voxelgrootte en de ontvangstspoelen ‘anterior en posterior’, ‘SmallExtremity’, ‘Flex-L’ en ‘Flex-L en posterior’ levert de meest geschikte combinatie van SNR en indringdiepte bij onderzoek met behulp van een fantoom?”

Methode
Dit onderzoek is uitgevoerd op een 1.5 Tesla MRI scanner in het Catharina Ziekenhuis. Er is gekozen om zes verschillende voxelgroottes te scannen. Elke combinatie van voxelgrootte en spoel is vijfmaal gescand. Van elke scan is de indringdiepte en SNR met behulp van ROI’s bepaald. De verkregen data zijn door middel van beschrijvende statistiek geanalyseerd. Per combinatie is de gemiddelde SNR met standaarddeviatie en de gemiddelde indringdiepte met standaarddeviatie berekend.

Resultaten
De anterior en posterior spoel, en de Flex-L en posterior spoelen leveren de hoogste indringdiepte. De Flex-L en posterior spoelen en de SmallExtremity spoel leveren de hoogste SNR. De voxelgroottes hebben weinig tot geen invloed op de indringdiepte. De Flex-L met posterior spoel levert bij een voxelgrootte van 0,9 millimeter (mm) x 1,125 mm de hoogste SNR.

Conclusie
Van de verschillende combinaties die onderzocht zijn, komt in dit onderzoek de Flex-L spoelen in combinatie met de posterior spoel met een voxelgrootte van 0,9 mm x 1,125 mm als beste naar voren voor de meest geschikte combinatie SNR en indringdiepte.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingMBRT
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
AfstudeerorganisatieCatharina Ziekenhuis Eindhoven
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk