De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Fasciitis plantaris

conservatieve therapieën, gericht op pijnvermindering

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Fasciitis plantaris

conservatieve therapieën, gericht op pijnvermindering

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Naar schatting is 11 tot 15% van alle voetklachten fasciitis plantaris. Dit is een syndroom waarbij overmatige tractie op de plantaire fascie ontstaat, wat resulteert in een gelokaliseerde ontsteking plantair-mediaal op de calcaneus. Pijn komt opzetten bij belasting van de voet, die 's ochtends bij het opstaan en na een rustperiode verergerd. Fasciitis plantaris wordt meestal conservatief behandeld. Echter blijft onduidelijk welke conservatieve therapie het meeste effect heeft op pijn bij de behandeling van fasciitis plantaris. Het doel van deze studie is onderzoeken welke conservatieve therapie, zooltherapie of nachtspalk, het meeste effect heeft op pijn bij de behandeling van fasciitis plantaris
Methode: Artikelen voor deze literatuurstudie werden gezocht in de zoekmachine Biep.nu. De zoektermen die gebruikt werden, waren plantar fasciitis, fasciitis, fasciosis, insole, inlay, foot orthoses, orthose, custum orthotics, night splint, night splints en pain. De opgestelde inclusiecriteria waren: fasciitis plantaris, Engelstalige artikelen, interventie is zooltherapie of interventie is nachtspalk, randomized control trial of clinical (control) trial studiedesign en de uitkomstmaat pijn. De opgestelde exclusiecriteria waren: artikelen voor 1995, comorbiditeit en patiënten jonger dan 18 jaar. De methodologische kwaliteit werd beoordeeld door middel van de PEDro-schaal.
Resultaten: Voor deze literatuurstudie werden zes studies geïncludeerd, wat voor een totaal van 408 deelnemers zorgden. Er was gebleken dat zowel zooltherapie als nachtspalk een effect had op pijn bij een fasciitis plantaris. Echter werden er aanwijzingen gevonden dat de gemiddelde verbetering van zooltherapie tussen de 65 en 85% zat en de gemiddelde verbetering van nachtspalk tussen de 55 en 65% zat.
Conclusie: De nachtspalk en zooltherapie hebben een even groot effect op pijn bij een fasciitis plantaris op korte termijn. Echter heeft zooltherapie het meeste effect heeft op pijn bij een fasciitis plantaris op lange termijn. Aangezien de slechte naleefbaarheid van de nachtspalk, wordt "totaal contact" zooltherapie geadviseerd als behandeling bij een fasciitis plantaris gericht op pijnvermindering.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingPodotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Datum2014-12-23
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk