De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

EHealth en zelfzorgmanagement bij diabetes mellitus type 2 patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

EHealth en zelfzorgmanagement bij diabetes mellitus type 2 patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De kennis, ervaring en expertise van de podotherapeut speelt een grote rol in het verbeteren van de zorg op afstand. Verder raakt de podotherapeut steeds meer betrokken bij de behandeling van DM type 2 patiënten. Met deze redenen is er een kwalitatief onderzoek uitgevoerd waarin de mening van de podotherapeut wordt gevraagd op het gebied eHealth en zelfzorgmanagement bij DM type 2 patiënten.

Dit onderzoek heeft geleid tot een duidelijk overzicht van de mening van de podotherapeut met als resultaat de volgende vijf thema’s die de podotherapeut heeft aangegeven belangrijk te vinden betreft de inzetbaarheid van eHealth en zelfzorgmanagement; innovatie, vertrouwen, betrokkenheid, samenwerking en educatie en voorlichting. Als eerste zal het thema innovatie ervoor zorgen dat de lijntjes tussen de podotherapeut en de patiënt kort gehouden worden en dat de patiënt gemotiveerd blijft. Als tweede is vertrouwen tussen de podotherapeut en de patiënt noodzakelijk, wanneer er geen vertrouwen is zal het inzetten van eHealth geen kans van slagen hebben. Als derde thema is betrokkenheid uitgekomen, voldoende steun en betrokkenheid is van belang voor betere resultaten. Verder is samenwerking een van de thema’s omdat eHealth een meerwaarde kan zijn voor een betere multidisciplinaire samenwerking. Het laatste thema is educatie en voorlichting, omdat zonder educatie en voorlichting aan de patiënt eHealth niet inzetbaar is.
Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat podotherapeuten positief zijn over het inzetten van eHealth en zelfzorgmanagement als hulpmiddel bij het verbeteren van de behandeling en het bestrijden van chronische voetcomplicaties bij DM type 2 patiënten. Echter heerst er op dit moment onder de podotherapeuten onduidelijkheid over inzetten van eHealth en zelfzorgmanagement.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingPodotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk