De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ontwikkelingen in de orthopedie met betrekking tot de maatname

Het werken met synthetisch of katoengips

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De ontwikkelingen in de orthopedie met betrekking tot de maatname

Het werken met synthetisch of katoengips

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit vergelijkend onderzoek is er op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag; "Heeft synthetisch gips voordelen ten opzichte van katoengips?
Vanuit Roessingh Revalidatie Techniek te Enschede (RRT-E) is de vraag gekomen om een onderzoek te doen naar synthetisch gips en katoengips. Een aantal maatnemers bij het RRT-E werken met katoengips en synthetisch gips. Hiervan hebben een aantal maatnemers reacties gehad op het synthetisch gips in de vorm van luchtwegklachten en huidirritaties.
Een literatuurstudie heeft plaats gevonden als oriëntatie op het onderwerp. Hierin werden de verschillende chemische stoffen die beide materialen bevatten bekeken. Ook de gezondheidsrisico's zijn meegenomen. Hieruit is gebleken dat katoengips geen nadelen heeft voor de gezondheid. Het synthetische gips geeft echter wel reacties op de gezondheid door het gebruik van glasvezel en isocyanaat.
Vervolgens is er gekeken naar de financiële aspecten van beide soorten gips. Bij het RRT-E is uitgezocht dat katoengips met alle bewerkingen kostentechnisch aantrekkelijker is. De conclusie van het RRT-E wordt in twijfel getrokken omdat de materiaalprijzen veranderen, de tegenwoordige machines sneller werken dan vroeger en er een langere standtijd is van het materiaal dat zich in de machines bevindt. Bij het financiële gedeelte zijn drie werkmethodes vergeleken:
 Het verwerken van de synthetische gipsmodellen met de CAD-CAM methode.
 Het verwerken van de katoengipsmodellen met de CAD-CAM methode.
 Het verwerken van de katoengipsmodellen met behulp van "gipsmodellen".
Hieruit is gebleken dat katoengips het goedkoopste materiaal is in combinatie met CAD-CAM en gipsmodellen. Het synthetische gips heeft een vele malen duurdere gipszwachtel, ook is het verwerken van het synthetische gipsmodel veel duurder.
Omdat het katoengipsmodel soms breekt tijdens het vervoer naar een andere vestiging van het RRT-E is er ook gekeken naar de sterkte van beide gipsmaterialen. De sterkte van beide materialen is onderzocht doormiddel van een trekproef. Bij het uitvoeren van de trekproef wordt aangenomen dat er een zelfde verschil in kracht nodig is om het materiaal te laten breken als bij een drukproef.
Hieruit is gebleken dat de benodigde kracht om het synthetische gips door midden te breken twee keer hoger ligt dan bij het katoengips.
Het laatste praktijkonderzoek gaat over volume. De omvangsmaten van katoengips, synthetisch gips en het werkelijke been worden met elkaar vergeleken. Vervolgens wordt het volume gemeten van het katoengipsmodel, het synthetisch gipsmodel en het werkelijke onderbeen.
Hieruit is gebleken dat de kopieën van het synthetische gipsmodel beter overeenkomen met het werkelijke onderbeen.
De onderlinge voor- en nadelen van synthetisch en katoengips wegen tegen elkaar op. Er is alleen een mogelijke kans dat de gezondheid van de werknemer op de lange termijn bij het werken met synthetisch gips in gevaar komt. Omdat de gezondheid voor de werknemer belangrijk is wordt er geadviseerd om te werken met katoengips.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingOrthopedische Technologie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
PartnerRoessing revalidatie techniek te Enschede
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk