De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De effecten van bedrijfssport op de arbeidsproductiviteit

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De effecten van bedrijfssport op de arbeidsproductiviteit

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wanneer we kijken naar het aanbod van bedrijfssport in Nederland dan is er sprake van een stijging. De werkgever kan ervoor kiezen om bedrijfssport op verschillende manieren aan te bieden, zo kan er gesport worden binnen of buiten het bedrijf. En daarnaast kan de werkgever bedrijfssport tegen een korting of geheel gratis aanbieden. Tevens is er een groot aantal sporten en/of bewegingsactiviteiten waaruit de werkgever kan kiezen, om deze aan te bieden voor de werknemers.
Om een beeld te krijgen van bewegen wordt dit begrip besproken. Wanneer dit duidelijk is toegelicht, wordt er gekeken naar de bewegingsactiviteiten van de werknemers. Bewegen zij wel voldoende? Per branche en beroepsgroep wordt dit nader uitgelicht. Tenslotte wordt er gekeken naar de effecten van bewegen op de arbeidsproductiviteit. Naast de effecten die dit kan hebben op de werknemer, wordt er ook gekeken naar de effecten die bedrijfssport kunnen hebben op de werkgever. Omdat er steeds meer bewegingsarm werk is in Nederland, wordt er tevens gekeken naar de motieven en de stimulansen voor werknemers en werkgevers om deel te nemen aan bedrijfssport.
Op basis van de gegevens die uit de litetaruur zijn verkregen zijn er twee verschillende onderzoeksmethode opgezet om meer informatie te krijgen over bedrijfssport en daarmee de deelvragen te beantwoorden. Bij de eerste onderzoeksmethode is er gekozen voor interviews met drie personen die bedrijfssport begeleiden en/of organiseren en er actief mee bezig zijn. Bij de tweede onderzoeksmethode zijn er enquêtes afgenomen bij werknemers die deelnemen aan bedrijfssport. De resultaten die uit deze onderzoeken voortvloeien, worden dmv. woord, tabellen en grafieken weergegeven.
Aan de hand van de resultaten van het literatuuronderzoek, de interviews en de enquêtes wordt er een conclusie getrokken. De conclusie zal aan de hand van deelvragen de meest relevante onderwerpen die naar voren zijn gekomen in het onderzoek, laten terugkeren en beantwoorden.
Na de conclusie wordt er voor bedrijven die (nog) geen bedrijfssport aanbieden een aanbeveling gedaan. Bedrijfssport heeft een postieve invloed op de werknemer, wat ook weer doorslaat naar de werkgever.
Wanneer de werkgever ervoor kiest om bedrijfssport aan te bieden, dan is het van belang om zoveel mogeljk werknemers te bereiken. Voor deze werkgevers zijn er een aantal tips en aanbevelingen weergegeven.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Sporthogeschool
PartnerGemeente Cranendonck
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk