De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De informatiewaarde van feed up, feedback een feed forward in het kader van duurzaam beoordelen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De informatiewaarde van feed up, feedback een feed forward in het kader van duurzaam beoordelen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Uit evaluatie onder eerstejaars studenten blijkt dat zij onvoldoende informatierijke feedback krijgen om zelf de beroepscompetenties te leren beoordelen. Dit betekent dat zij te weinig handvatten krijgen om te bepalen welke kennis, vaardigheden en attitude zij verder moeten ontwikkelen om de beroepscompetenties te behalen. Het onderzoek richt zich op wat beginnend hbo studenten onder informatierijke communicatie verstaan waarmee zij leren zelf de beroepscompetenties te beoordelen. Van hbo verpleegkundigen wordt immers verwacht dat zij blijven onderzoeken welke beroepscompetenties zij beheersen en verder moeten ontwikkelen (Schuurmans et al., 2012). Effectieve feedback speelt een belangrijke rol en bestaat uit feedback, feed up en feed forward. De feedback, feed up en feed forward kan op vier niveaus gegeven worden, namelijk op taak, proces, zelfregulatie en persoon (Hattie & Timperley, 2007).
Uit de resultaten en conclusie blijkt dat beginnend hbo-studenten vooral behoefte hebben aan informatie over waar zij staan in en hoe zij verder kunnen met de ontwikkeling van de beroepscompetenties zoals:
- bevestiging over wat goed is en behaald is;
- uitleg van beroepscompetenties, uitleg van opdrachten, linken tussen opdrachten en beroepscompetenties en duidelijkheid over verwachtingen;
- concrete aanwijzingen, richtlijnen zoals deadlines en voorbeelden van uitgewerkte pleidooien of opdrachten.
Dit houdt in dat beginnend hbo-studenten vooral behoefte hebben aan feedback en feed forward op taak- en procesniveau. Daarnaast hebben zij behoefte aan feed up op taakniveau (Hattie & Timperley, 2007). Sturingsactiviteiten vanuit de docent en het werkveld helpen de studenten tijdens PL1 te leren kijken waar zij staan in de ontwikkeling van de beroepscompetenties en hoe ze hiermee verder moeten (Taks, 2003). Deze sturingsactiviteiten worden volgens het Zelcom model ontwikkeld.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingLeren en Innoveren (Professional Master)
AfdelingFontys Hogeschool Kind en Educatie
Datum2018-05-12
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk