De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar doorstroming van MBO naar HBO

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar doorstroming van MBO naar HBO

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Jaarlijks melden 22,823 van alle afgestudeerde MBO/studenten zich aan voor een HBO opleiding. Dit is 47,9% van alle afgestudeerde studenten.
Studenten die er voor kiezen om door te studeren hebben daar verschillende redenen voor. Er zijn studenten die over mee bagage willen beschikken, studenten die een andere kant op willen, studenten die al werken en alsnog kiezen voor een HBO studie en hierdoor promotie willen maken, studenten die nog niet aan het werk willen en studenten van wie hun ouders het belangrijk vinden dat ze hun HBO diploma behalen.

De verschillende ALO opleidingen hebben ook verschillende toetsprogramma's. Als een student bijvoorbeeld graag in Tilburg wil starten willen de docenten hem/haar 3 dagen zien voor verschillende activiteiten. Maar als deze zelfde student in Den Haag wil starten hoeft hij maar 1 dag te komen en willen de docenten alleen zijn niveau van bewegingsvaardigheden zien.

Eenmaal gestart aan het HBO vragen de studenten ook nog om begeleiding. Een student die van het MBO komt heeft al veel ervaring in de praktijk. Maar zij zijn niet gewend om theoretisch bezig te zijn. De studenten zijn wat dat betreft in het nadeel naast een student die van de HAVO komt. Daarnaast kent een student het werkveld wel en kan daardoor makkelijker een stage oppakken. Over het algemeen worden studenten die van het MBO komen in het HBO begeleid door een studieleider of een tutor die hem/haar helpt bij het leren zelfstandig te werken en andere specifieke leerhulp.

Een groot verschil tussen studenten die van het MBO komen en studenten die van de HAVO komen is de studiehouding. Een student van het MBO is niet gewend veel tijd voor zijn/haar studie te reserveren naast de tijd dat hij/zij op school moet zijn. Ook de motivatie om een les te bezoeken en die les voor te bereiden verschilt tussen deze 2 groepen.

Een MBO-student die goed word voorbereid op het HBO door hier in zijn of haar 4e leerjaar al kennis mee te maken weet wat er van hem verwacht word. Dit kan niet alleen door puur mee te draaien op de school maar ook andere dingen te bespreken. Zoals studiehouding en houding in en om de les. Een student die verwacht dat het een klein stapje is naar het HBO zal het zwaar krijgen. Als een student goed voor word bereid op verschillende vlakken is hij/zij klaar voor het HBO. Een groot struikelblok voor veel studenten is de theorie. Als de docent die al behandeld met de studenten voor de instroom kan de student hier al een stap omhoog mee. Na de interventie die is toegepast in dit onderzoek ging het gemiddelde van de groep studenten met 0,4 punten omhoog. Ook werd voor de studenten duidelijk dat zij hun studiehouding moesten aanpassen om op het HBO goed mee te komen en de stof bij te houden.
Als de docent de student goed voorbereid kan de student zelf een goede inschatting maken of hij of zij klaar is voor het Hoger Beroeps Onderwijs. De student kan zelf inschatten of hij zijn studiehouding aan moet passen en dit haalbaar is.
Het is belangrijk om dit goed te bespreken met de studenten en dit duidelijk te maken. Zodat het voor de studenten duidelijk is wat hem te wachten staat in het HBO.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Sporthogeschool
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk