De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het bevorderen van woordenschatontwikkeling van NT2 leerlingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het bevorderen van woordenschatontwikkeling van NT2 leerlingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting
Dit onderzoek is gericht op het in kaart brengen van de wijze waarop er in de onderbouw van basisschool X gewerkt wordt aan de bevordering van de woordenschatontwikkeling van NT2-leerlingen. Het onderzoek heeft als doel leraren inzichten te geven hoe zij hun woordenschatonderwijs aan NT2-leerlingen verder kunnen ontwikkelen.
De grootste verschillen in taalvaardigheid tussen eerste- en tweedetaalverwervers worden gevonden in de woordenschat. In de loop van het basisonderwijs worden de verschillen steeds groter.
Een bekende didactiek binnen het woordenschatonderwijs is ‘de viertakt’. Een didactiek, speciaal gericht op de woordenschatontwikkeling van NT2-leerlingen, is Total Physical Response (TPR). Beide methoden werken volgens een aantal stappen die in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd.
De hoofdvraag van dit onderzoek luidt als volgt: Op welke wijze wordt er in de onderbouw van basisschool X gewerkt aan de bevordering van de woordenschatontwikkeling van NT2-leerlingen?
Om antwoord te krijgen op deze onderzoeksvraag is gebruik gemaakt van observaties, een enquête en een interview. Leraren van de onderbouw hebben als respondent meegewerkt.
Uit de analyse van de instrumenten is gebleken dat het uitbeelden en het uitbreiden van een woord niet bij iedere respondent goed en gemakkelijk gaat. Belangrijk is dat leraren zich verdiepen in de mogelijkheden die er zijn om woorden uit te beelden en uit te breiden. Uit de analyse van de observaties bleek dat het handelen volgens de basisprocedure van TPR niet bij iedere leraar zichtbaar was. Belangrijk is dat leraren zich verdiepen in deze methode om informatie te winnen en ideeën op te doen.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar basisonderwijs
AfdelingFontys Hogeschool Kind en Educatie
PartnerOBS de Triolier. Budel
Datum2016-11-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk