De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Optimaliseren plezierbeleving in het Nepalese bewegingsonderwijs

ontwikkeling van een lessenreeks spel met een docent gestuurde aanpak

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Optimaliseren plezierbeleving in het Nepalese bewegingsonderwijs

ontwikkeling van een lessenreeks spel met een docent gestuurde aanpak

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In Nepal staat het bewegingsonderwijs nog in de kinderschoenen. Verdiepen in hoe men de leerlingen het meeste plezier kunnen laten beleven binnen het bewegingsonderwijs wordt al helemaal niet gedaan. Binnen dit onderzoek is er een lessenreeks ontwikkeld voor het bewegingsonderwijs. In het begin van het onderzoek zijn hiertoe lessen spel en groene spelen op een docent- en leerling gestuurde manier gegeven. Op grond van de mate van plezierbeleving in deze lessen is er een keuze gemaakt om een docent gestuurde lessenserie spel verder uit te werken en te ontwikkelen.

Dit onderzoek is uitgevoerd op de St. Xavier’s in Godavari (SXG) en de Mount Kailash in een Tibetaans vluchtelingenkamp in Pokhara (MK). De lessenreeks is gemaakt voor leerlingen van klas twee (± zeven jaar) tot en met klas vijf (± 13 jaar). Op SXG zijn de eerste lessen uitgevoerd om te bepalen welke lessenserie uitgewerkt zou worden. De docent gestuurde lessenreeks spel is vervolgens gegeven op MK en aan de hand van de gegevens van de meetinstrumenten na iedere les aangepast voor de leerlingen van deze school.

Concluderend kan er gezegd worden dat er een lessenreeks is ontwikkeld voor twee scholen waarbij plezierbeleving wordt bevorderd. De meetinstrumenten gaven aan dat de mate van plezierbeleving gelijk bleef en waar deze minder was is er een aanpassing gemaakt om dit weer gelijk te trekken. In de lessenserie zijn aandachtspunten opgenomen die docenten kunnen gebruiken om, indien nodig, aanpassingen te maken. Deze lessenreeks kan in het vervolg door de docenten op deze Nepalese scholen worden gebruikt om bewegingsonderwijs te geven.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar Lichamelijk Opvoeding
AfdelingFontys Sporthogeschool
PartnerSt. Xavier’s School in Godavari, Nepal, en: Mount Kailash,Tibetaanse vluchtelingenkamp, in Pokhara, Nepal
Datum2017-06-02
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk