De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat doen we? : Onderzoek naar de feitelijke taken van het maatschappelijk werk binnen Groot Klimmendaal

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat doen we? : Onderzoek naar de feitelijke taken van het maatschappelijk werk binnen Groot Klimmendaal

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek inventariseert een aantal aspecten van het maatschappelijk werk binnen Groot Klimmendaal: welke doelgroepen worden er binnen de verschillende units behandeld, welke hulpvragen komen er binnen, wat zijn de feitelijke taken, met welke disciplines is er overlap, waar zit die overlap in en welke competenties en vaardigheden zijn er nodig voor de specifieke doelgroepen.
Door middel van dit onderzoek is een duidelijk overzicht verkregen van de doelgroepen en de daarbij horende hulpvraaggebieden, taken, overlap met andere disciplines en competenties. Uit het onderzoek blijkt dat de feitelijke taken per unit en doelgroep vrij goed overeen komen. Het grootste deel van de hulpvraaggebieden en taken liggen op het gebied van psychosociale hulpverlening. Door de inventarisatie blijkt dat de taken van het maatschappelijk werk per unit niet eenduidig zijn. Daarnaast is de ene doelgroep complexer dan de andere, zodat dat meer taken voor de maatschappelijk werker met zich meebrengt. De overlap met andere disciplines komen het meeste voor met psychologie (verwerking en acceptatie) en ergotherapie (grenshantering en voorzieningen). Op het gebied van benodigde competenties en vaardigheden is het werken in een multidisciplinair team een competentie die een maatschappelijk werker binnen Groot Klimmendaal moet beheersen. Daarnaast is medische kennis rondom ziekten, aandoeningen, beperkingen en de gevolgen daarvan voor de revalidant en het systeem onmisbaar.
Discussiepunten en aanbevelingen omtrent dit onderzoek is met name eenduidigheid krijgen van de taken en functie van de maatschappelijk per unit. Het verdient dan ook de aandacht om de taak- en functieomschrijving van het maatschappelijk per unit te herzien

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Datum2010-08-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk