De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Dakloos

Zonder kerk door met God?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Dakloos

Zonder kerk door met God?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wat zijn de verlangens en behoeften van jongvolwassen kerkverlaters, op zoek naar christelijke zingeving ? Dit onderzoek naar wat jonge kerkverlaters wél willen geeft een hoopvol beeld van een zoektocht naar God en geloven. In opdracht van het online platform Lazarus.

Een afstudeeronderzoek dat bestaat uit een online enquête, diepte-interviews en een uitgebreide literatuurstudie. De online enquête is in totaal 522 keer ingevuld door zowel kerkverlaters (29%) als kerkgangers (71%) die allen Lazarus (destijds Zinvloed) kennen. Hiervan zijn 102 respondenten jongvolwassen kerkverlater. Er zijn vijf diepte-interviews geweest met jongvolwassen kerkverlaters.

De jongvolwassen kerkverlater heeft de kerk vooral verlaten omdat zij geen goede antwoorden op levensvragen gaf, niet (genoeg) vernieuwde en er sprake was van teleurstelling in het leiderschap van de kerk. De jongvolwassen praten nog veel met vrienden over zingeving en missen de kerk, maar zien zichzelf niet zo snel terugkeren naar de kerk waar ze eerst deel van waren. Vooral het samenzijn en elkaar ontmoeten wordt gemist.

De jongvolwassen kerkverlaters hebben behoefte aan gespreksgroepen, ontmoetingen met elkaar en voorbeeldfiguren die hen voor zijn gegaan. Ze zijn op zoek naar nieuwe input en verlangen naar contact met elkaar. De jongvolwassen kerkverlater is over het algemeen niet cynisch tegenover geloven, maar is actief betrokken in de samenleving en blijft proberen Jezus te volgen.

Van de kerkgangers die de enquête hebben ingevuld geeft 36% van de respondenten aan er soms over na te denken om de kerk te verlaten. De grote groep kerkgangers hebben behoefte aan gespreksgroepen en ontmoeting, maar ook nieuwe, relevante Bijbeluitleg.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
PartnerLazarus (online) platform
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk