De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De inzet van 'Mid-Size Communities' om actieve participatie in de VBG - intern en extern - te bevorderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De inzet van 'Mid-Size Communities' om actieve participatie in de VBG - intern en extern - te bevorderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een kerk van MSC's; intern betrokken - extern krachtig
Wij leven in Nederland in een postmoderne en postchristelijke samenleving. Een samenleving van eerst 'Belonging' en dan 'Believing'. Huidige kerkvormen werken veelal omgekeerd.
MSC's (Mid-Sized Communities) kunnen hierin een baanbrekende rol spelen. Dit is een middelgrote groep van 20 tot 50 volwassenen met de daarbij behorende kinderen die midden in de samenleving staan en gelijktijdig verbonden zijn aan een 'moederkerk'.
Een MSC heeft als doel om samen te groeien in de relatie met God, met elkaar en met de wereld. De focus is missionair en een MSC participeert in de samenleving op dagen, tijden, plaatsen en vorm van de bijeenkomsten, passend bij hun missionaire focus. Ze zijn transitioneel: incarnationeel aanwezig als MSC in de samenleving en attractioneel in de grote samenkomsten.
Een MSC wordt geleidt door een leidersteam van vrijwilligers die daarin worden ondersteund door de algemene leiders van de moedergemeente. Om een MSC flexibel te houden en verantwoordelijkheid te delegeren is gekozen voor een permanente discipelschapsvorming van de leiders. De basis is vertrouwen en relatie. Hierdoor ontstaat een aansturing van 'low control/high accountability’.
Een goed leiderschapsteam van een MSC, dat duidelijk de visie en de waarden kan communiceren, is cruciaal voor een krachtige en gezonde MSC. Voordurend discipelschap, regelmatig grote samenkomsten en centraal voorzien worden van ondersteunende materialen door de moederkerk, draagt bij aan de binding tussen MSC's.
Kortom, samen groeien in de relatie met God, met elkaar en met de samenleving.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk