De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

de beleving van licht in architectuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

de beleving van licht in architectuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De huidige consument verlangt naar functionaliteit. Mensen hebben altijd haast en willen hun producten zo snel mogelijk hebben. Er is tijdens het winkelen geen tijd meer voor de beleving van de ruimtes waar de consument zich in bevindt. In dit afstudeerproject wordt geprobeerd om van het gebouw een ruimtelijke belevenis te maken met behoud van zicht op de uitgestalde producten, zoals de consument dat graag heeft.
De ruimtelijke beleving wordt geïntegreerd in een eigentijds warenhuis dat het bestaande concept van een warenhuis naar een hoger niveau tilt. In dit geval een warenhuis van kleine onafhankelijke ondernemingen met een energieke en vernieuwende houding. Dit wordt gecombineerd met een restaurantvoorziening en ontspanningsruimten. Het vernieuwde warenhuisconcept, waarin architectuur een grote rol speelt, is een interessant en actueel onderwerp. Recentelijk is namelijk de grote warenhuisketen Vroom & Dreesmann failliet gegaan. Het ouderwetse concept van een warenhuis is toe aan vernieuwing.
Licht, ruimtelijkheid en materialisatie vormen samen een ijzersterk trio dat de bezoeker van het warenhuis een unieke beleving geeft. Het natuurlijk daglicht is de ruggengraat van het ontwerp waar alle andere concepten uit voorvloeien.
Met een geïntegreerd ontwerp, waarin daglicht de belangrijkste inspiratiebron is, tonen we aan dat er passende opties zijn voor een functioneel gebouw ,waar oorspronkelijk weinig daglicht binnenvalt. Niet alleen om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen, maar het licht ook als een esthetische ontwerpinstrument te zien en ruimtelijk te ontwerpen met behulp van licht. De doelstelling van dit onderzoek richt zich op de verbetering van de lichttoetreding in een warenhuis. Ons doel is uiteindelijk om met licht ruimtelijk te ontwerpen en licht te gebruiken als ons ‘’hoofdmateriaal’’.
Nabij het Centraal Station in Rotterdam is een gele publieke loopbrug gesitueerd. Deze brug verbindt drie gebieden van Rotterdam met elkaar, waardoor deze van groot belang is voor de toegankelijkheid van Rotterdam. Dagelijks wandelen vele mensen over dit gele pad. De kavel voor ons warenhuis is gelegen op de voormalige locatie van techno poppodium ‘Het Perron’. Dit poppodiumpand, pal gelegen aan de druk bewandelde gele loopbrug, wordt binnenkort afgebroken en op deze plek wordt het nieuwe warenhuis gesitueerd. In het ontwerp wordt dankbaar gebruik gemaakt van gele route die door het gebouw komt te lopen. De omgeving van het toekomstige warenhuis functioneert als creatieve broedplaats waar op interdisciplinaire wijze samen wordt gewerkt aan nieuwe manieren om de stad te transformeren. Het Schieblock, een gebouw tegenover het kavel is een broedplaats voor nieuwe innovatieve bedrijfjes. Het warenhuis geeft de bedrijven uit het Schieblock de mogelijkheid hun producten aan een groter publiek te tonen.
Het gebouw zal bestaan uit (zwevende) vloervlakken die in een circulaire routing naar de daktuin lopen. Op de vloervlakken staan houten units die de bedrijven in het Schieblock kunnen huren en naar eigen inzicht kunnen verplaatsen.
De route vormt een geleidelijke promenade door het ruimtelijke gebouw. Met de routing hopen we de consumenten in het gebouw een gedenkwaardige beleving mee te geven die voortvloeit uit het zorgvuldige ontwerp met de hoofd attributen Licht, Materialisatie, en Ruimtelijkheid.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBouwkunde-Tilburg
PartnersAvans Hogeschool
Datum2016-10-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk