De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Carbapenem resistance in Enterobacteriaceae

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Carbapenem resistance in Enterobacteriaceae

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Groote Schuur is een academisch ziekenhuis in Kaapstad. Hier worden veel doktoren opgeleid en studenten begeleid. De Groote Schuur en de universiteit van Kaapstad (UCT) werken nauw samen [1]. Op het diagnostisch microbiologie lab van de Groote Schuur worden dagelijks resistente bacterie stammen uit patiënten samples gekweekt. Wanneer een cultuur multi resistent is voor antibiotica wordt deze naar de medische microbiologie afdeling van de UCT gestuurd. Hier worden ze gescreend op aanwezigheid van carbapenemase genen met Polymerase Chain Reaction (PCR) en de uitslagen worden vervolgens terug gekoppeld aan de doktoren in het ziekenhuis.
Deze dagelijkse screeningen worden naast het project uitgevoerd door de student.
Het project bestaat uit het vergelijken van vier verschillende isolaten uit twee patiënten. Het eerste isolaat, 02/05/2012, werd eerder negatief bevonden voor de carbapenemase screening echter was het tweede isolaat, 21/05/2012, Bla Oxacillin – hydrolyzing β – lactamases (OXA) - 181 positief [2]. Om privacy redenen wordt de desbetreffende patiënt in dit verslag patient 1 sample 1 en 2 genoemd (1.1 en 1.2). In case 2 was ook het eerste isolaat negatief bevonden voor carbapenemase genen maar het tweede isolaat bleek Klebsiella OXA - 181 positief te zijn deze werd gevonden op dezelfde dag, 18/03/2013, tijdens de dagelijkse screening. Deze samples zullen patiënt 2 sample 1 en 2 genoemd worden (2.1 en 2.2). Het zou interessant zijn deze vier isolaten te vergelijken door de culturen te typeren met behulp van Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE), om te kijken of ze het OXA gen hebben uitgewisseld of dat het verschillende type K. pneumoniae zijn.
De vier isolaten werden eerder op het diagnostisch routine laboratorium van het ziekenhuis gekweekt en identificatie en antibiogrammen werden verkregen met behulp van de VITEK 2 (Biomerieux). De gevoeligheid werd vervolgens nog getest met diskdiffusies en Modified Hodge tests (MHT). Verder was er een carbapenemase PCR uitgevoerd en de positieve resultaten zijn opgestuurd naar Inqaba biotec™ voor DNA sequencing.
Ook werd er een Extended-Spectrum β-lactamase (ESBL) PCR uitgevoerd om te kijken naar de aanwezigheid van ESBL genen. Hier werd na gekeken omdat carbapenems vaak gebruikt worden als medicatie tegen infecties met ESBL producerende bacteriën. Ze zijn stabiel zelfs voor ESBL en AmpC-lactamases [49]. Hier uit bleek dat alle vier de isolaten positief waren voor Bla-TEM-1, Bla-SHV-28 en Bla-CTXM-15, zelfs de Bla – OXA negative. Tenslotte werd PFGE toegepast om de verschillende isolaten te vergelijken, maar daar kwamen geen bruikbare resultaten uit.
Uit de gevonden resultaten kan helaas niet geconcludeerd worden of de Bla – Oxa positieve Klebsiella isolaten van dezelfde Klebsiella soort waren of dat het verschillende K. pneumoniae. Wel kan er gezegd worden dat de isolaten positief voor het Bla - OXA gen resistenter waren dan de negatieve.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBiologie en Medisch Laboratoriumonderzoek-Breda
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnersUniversity of Cape Town and Groot Schuur Hospital
Datum2013-06-12
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk