De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

LEDwiel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

anuit TASS technology solutions is de opdracht gekomen om een meerkleuren LEDwiel te ontwikkelen. TASS wil dit LEDwiel gebruiken voor demonstraties tijdens bijvoorbeeld beurzen als eyecatcher. Een LEDwiel bestaat uit een strook of een aantal stroken LEDs. Naar de LEDs wordt een afbeelding gestuurd. Door het POV vershijnsel lijkt de afbeelding in het wiel lijkt stil te staan. Dit product dient, met uitzondering van de printplaten, intern te realiseren zijn.
Er is een requirements document opgesteld. Hierin staat beschreven aan welke eisen het te ontwerpen en realiseren product dient te voldoen. De belangrijkste eisen van het product zijn:
• een zichtbare stilstaande afbeelding in het wiel, minimaal 512 kleuren mogelijk
• enigszins waterbestendig
• een afwijking minder dan 5 graden in het weergeven van het beeld bij een snelheid van 20 km/h
• een minimale schermverversing van 10 frames per seconde
Aan de hand van het requirements document is een ontwerp gemaakt. Om de schermverversing te halen is gekozen voor een ontwerp met 4 LEDstroken. Om de zichtbare afbeelding te realiseren en meerdere kleuren mogelijk te maken is er gekozen voor felle 3-kleuren LEDs (rood, groen en blauw). De zichtbaarheid van de afbeelding ontstaat door het Persistence of Vision (POV) verschijnsel. Dit verschijnsel ontstaat wanneer een lichtbron fel genoeg is. Deze lichtbron blijft dan voor het menselijk oog nog even zichtbaar wanneer deze al uit is. Wanneer deze lichtbron in het fietswiel vaak genoeg langskomt en op de juiste manier aangestuurd wordt lijkt er een stilstaande afbeelding in het wiel te ontstaan. Deze aansturing vindt plaats door middel van pulsbreedtemodulatiesturende LED drivers. Deze zorgen voor de correcte stroomvoorziening en het op de juiste manier dimmen van de LEDs. Deze drivers worden voorzien van afbeeldingsinformatie door een microcontroller. Deze benodigde afbeeldingsinformatie haalt de microcontroller uit een geheugenkaart, hierin zitten de afbeeldingen opgeslagen in een speciaal formaat (R5G6B5), gegenereerd door een zelf ontwikkelde PC applicatie. De microcontroller berekent de snelheid van het wiel. Dit gebeurd door middel van 4 magneetsensoren die zich in het wiel bevinden. De snelheidsmeting is ook nodig voor een correcte aansturing. De waterbestendigheid houdt voornamelijk in dat het product corrosiebestendig gemaakt dient te worden om te voorkomen dat het op de printplaten aanwezige koper gaat corroderen in vochtige omgevingen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk