De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hé waar zijn jullie nou?! Kwetsbare tienermeiden onder de loep

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hé waar zijn jullie nou?! Kwetsbare tienermeiden onder de loep

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

'Kwetsbare meiden onder de loep' is een onderzoek naar het aansluiten bij, het bereiken en sterker maken van kwetsbare tienermeiden in de wijk Tongelre. Het onderzoek is gestart in opdracht van Welzijn Eindhoven.
Voorafgaand aan het onderzoek is gebleken dat jongerenwerk Tongelre veel investeert in het activiteitenaanbod, maar te weinig aandacht schenkt aan het werven van de doelgroep. Dit zorgt ervoor dat er te weinig kwetsbare tienermeiden bereikt worden. Het onderzoek heeft zich gericht op de oorzaken van de onbereikbaarheid van deze meiden.
De centrale hoofdvraag luidde dan ook als volgt: "Door middel van welke interventies en benadering kunnen jongerenwerkers aansluiten bij kwetsbare tienermeiden uit de wijk Tongelre?"

Doelstelling van dit onderzoek is om de kwetsbare meiden te betrekken bij een gericht preventieprogramma met methodische activiteiten om ze sterker en weerbaarder te maken. De aanname hierbij is dat het gaat om een risicogroep waarbij maatschappelijke uitval in de toekomst voorkomen dient te worden.
Voordat er een antwoord op de hoofdvraag gegeven kon worden, heeft een uitgebreide probleemanalyse plaatsgevonden. Vervolgens richtte het onderzoek zich door middel van literatuurstudie, diepte-interviews en veldonderzoek op de doelgroep en de wijkcontext.

Uit literatuurstudie is naar voren gekomen dat er rekening moet worden gehouden met de leeftijdsfase van de doelgroep, dit in verband met de onvolledige ontwikkeling van de hersenen. Ook speelt het opvoedmilieu en diens normen en waarden een grote rol.
Door middel van de afgenomen diepte-interviews is naar voren gekomen dat de desbetreffende doelgroep moeilijk structureel te bereiken is. Jongerenwerkers in Eindhoven erkennen het probleem van de onbereikbaarheid van deze meiden uit de doelgroep.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersWelzijn Eindhoven
Datum2012-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk