De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De blikken- en pottenmachine

De verbetering van het aan- en afvoermechanisme

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De blikken- en pottenmachine

De verbetering van het aan- en afvoermechanisme

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

LAN is van oudsher actief in de handling van blikken en potten. Deze blikken- en pottenmachines zijn de laatste jaren minder populair geweest, onder andere vanwege de prijs en levertijd. Om deze machines aantrekkelijker te maken wordt een project gestart met als doel het komen tot een ontwerp voor blik- en pothandling dat voldoet aan de typische LAN kenmerken van robuustheid, duurzaamheid en een hoge efficiency. Daarnaast moet het ontwerp voor een passende prijs kunnen worden aangeboden waarbij standaardisatie een prominente rol speelt.
Hiervoor is onderzoek gedaan naar verschillende opstellingen voor het systeem en de functies van deze opstellingen. Hieruit is vervolgens een morfologisch overzicht opgesteld waar 8 concepten uit geselecteerd zijn aan de hand van de kosten, uitvoerbaarheid en functionaliteit.
Het concept dat uit dit onderzoek naar voren komt vertoont gelijkenis met een systeem dat al door LAN wordt toegepast, waardoor overgegaan is op het verbeteren van modules van dit systeem.
De modules die zijn verbeterd zijn de slide plate en de sweeper. Zonder de functionaliteit geweld aan te doen is het systeem herontworpen en is een systeem bedacht dat een significante kostenverlaging tot gevolg heeft. De prijsverlaging die hieruit resulteerde bedraagt 28%, helaas bleek de gewenste verlaging van 37% niet haalbaar. Dit is te wijten aan het al ver geoptimaliseerde ontwerp en de minimaal benodigde hoeveelheid materialen en aandrijvingen.
Ofschoon de conclusie moet zijn dat de gewenste prijsvermindering niet is gehaald, is deze toch significant en daarvoor voor de opdrachtgever alleszins interessant.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersLAN Handling Systems
Datum2013-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk