De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeerverslag afstudeerproject redesing uitpastation type FD-41

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Afstudeerverslag afstudeerproject redesing uitpastation type FD-41

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Eind januari 2011 zijn wij, Paul Pennings en Hans van Melis, begonnen aan onze afstudeeropdracht bij Goss Contiweb B.V. te Boxmeer. Goss Contiweb B.V. is een onderdeel van Goss International dat wereldwijd 4000 werknemers in dienst heeft waarvan in Boxmeer ongeveer 200. Goss International is een internationaal opererend bedrijf waar verschillende soorten machines voor de grafische industrie ontwikkeld en geproduceerd worden. Bij Goss Contiweb B.V. te Boxmeer worden zowel de rollenwisselaars als de drogers ontwikkeld en geproduceerd.
De opdracht heeft betrekking op het uitpakstation van het rollentransportsysteem. Op dit uitpakstation worden de papierrollen voorbereid om de rollenwisselaar in te gaan. De CS/FD uitvoering van het uitpakstation voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen waardoor een redesign noodzakelijk is.
De opdracht luidt: een herontwerp van het uitpakstation zodat het voldoet aan de nieuwe veiligheidseisen, waarbij de acceptabele kostprijs behouden blijft. Ook dienen de hoofdfuncties behouden te blijven namelijk:
 Het heffen en dalen van de papierrol;
 Het roteren van de papierrol;
 Het wegen van de papierrol (optioneel).
Door onderzoek naar het huidige uitpakstation en het opstellen van een risicoanalyse is het Programma van Eisen ontstaan. Aan de hand van het Programma van Eisen zijn verschillende concepten gegenereerd.
Uit deze concepten is een selectie op functionaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en globale kostprijs gemaakt waaruit twee concepten zijn overgebleven. Deze twee concepten zijn verder uitgewerkt op gebied van globale berekeningen en gedetailleerde kostprijs.
Uit deze twee concepten is, ook op basis van kostprijs, veiligheid, functionaliteit en betrouwbaarheid, een definitief concept gekozen.
Uiteindelijk is het definitieve concept geheel uitgewerkt waaruit een prototype gemaakt zou kunnen worden.
Gaandeweg de conceptfase zijn verschillende knelpunten naar voren gekomen waar de nodige aandacht aan besteedt is. Allereerst de geleiding van het hefframe deze moet solide, betrouwbaar en kostprijs technisch gunstig zijn. Als aandrijving van het uitpakstation is gekozen tussen een hydraulisch of elektrisch aandrijven. Dit geldt voor zowel het heffen en dalen als het roteren van de walsen. Ook diende er rekening gehouden te worden met de diepte van het uitpakstation.
De behaalde eindresultaten zijn: 3D model van het ontwerp dat volledig doorgerekend is. Tijdens het vooronderzoek zijn een tweetal praktische testen uitgevoerd waarbij de pulskracht, bij oprollen van de papierrol, op de walsen en het aanloopkoppel van de aandrijfmotor is bepaald. Deze testresultaten zijn getoetst aan theoretische berekeningen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAI&I Academie voor Industrie en Informatica
PartnersGoss Contiweb B.V.
Datum2011-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk