De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Software ontwikkeling voor SEW servomotor drive's

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Software ontwikkeling voor SEW servomotor drive's

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In de machines van LAN komen regelmatig servo aandrijvingen of frequentie gestuurde aandrijvingen voor. Vanwege problemen met levertijd en problemen met support is LAN recent overgestapt naar een andere leverancier voor haar servo-controllers. De keuze is gevallen op SEW een bekende leverancier van LAN. SEW levert bijvoorbeeld alle AC motoren aan LAN. De SEW controller is dankzij een modulaire opbouw voor verschillende toepassingen, functionaliteiten, geschikt te maken. Dit kan eenvoudig middels andere insteekkaarten en zelf te ontwerpen softwareblokken. Bovendien zijn de standaard software modules die SEW levert te duur voor LAN.
Het doel van dit project is het schrijven van software voor de drive. Deze software zal volledig getest en gedocumenteerd zijn. De software bestaat uit 9 modules waarvan 1 module het hoofdprogramma is. Dit programma regelt de initialisatie en de wisseling tussen functies. 4 Modules bevatten de basisfuncties, 2 modules regelen de profibus communicatie en de laatste 2 modules regelen ondersteunende zaken als draairichting bepalen. Ten alle tijden moet er geschakeld kunnen worden tussen de functies tenzij er een fout is. Elke functie moet op elk willekeurig moment stop gezet kunnen worden.
Het servoprogramma moet omvatten; Absoluut positioneren, relatief positioneren, joggen, reference travel uitvoeren en in stilstand blijven.
Daarnaast moet elke situatie terug gemeld worden over de profibus. Positie, snelheid en versnelling moet aangepast kunnen worden tijdens een beweging. Bijna in positie commando moet meegegeven kunnen worden. De software moet overweg kunnen met grotere modulo's dan de standaard SEW softwareblokken. Dit alles moet binnen de 16Kbyte passen.
Dit alles is geschreven in een IPOS software omgeving. Dit is direct in de drive van SEW. De software heeft de mogelijkheid dat er meerdere source modules in een project kunnen. Zodoende is er een bibliotheek ontstaan met diverse functies.
Nadat de software is geschreven is er ruimte overgehouden om extra toepassingen toe te kunnen voegen. Het maximale geheugen wat gebruikt kan worden is 16Kbyte en zit nog niet vol. Verder is de software uitvoerig getest en is gebleken dat de software geen fouten bevat. De software bevat de functies die nodig zijn.
Naast de software is ook een handleiding geschreven om de software en drive op een juiste manier in te stellen en gebruiksklaar te maken.
Inmiddels is de software door het bedrijf bekeken en is besloten dat de software geïmplementeerd gaat worden in het project van PPF. Hierbij moet de software een printer gaan aansturen die houdbaarheidsdatums op pouches moet gaan printen. Aan mij is nu gevraagd om dit op korte termijn te realiseren.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersLAN Handling Systems
Datum2013-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk