De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kwaliteit in eigen hand

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kwaliteit in eigen hand

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek heeft zich afgespeeld in het Dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. Het Dialysecentrum is er voor patiënten waarbij de nieren falen. De aanleiding van het onderzoek was dat de medisch maatschappelijk werkers merkten dat sommige dialysepatiënten een behandeling hebben die zij als te zwaar ervaren en waar zij zich niet beter door voelen. Er zijn patiënten die aangeven dat zij liever minder dagen of een kortere tijd willen dialyseren, zodat de behandeling minder belastend is. Ze kiezen dan bewust voor een kwalitatief beter leven, maar tegelijk voor een verhoogde kans op complicaties of een minder lang leven. Wat de maatschappelijk werkers uit het nierfalenteam zich zijn gaan afvragen is of er een meer individuele benadering en oplossing mogelijk is voor de patiënt.
Uit deze aanleiding is de volgende onderzoeksvraag voortgekomen:
Op welke manier kunnen de medisch maatschappelijk werkers van de dialyseafdeling in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam hun patiënten ondersteunen om meer regie te krijgen over de behandeling in relatie tot hun kwaliteit van leven?
Antwoord op de onderzoeksvraag:
De medisch maatschappelijk werkers van de dialyseafdeling in het Maasstad Ziekenhuis kunnen hun patiënten ondersteunen om meer regie te krijgen over de behandeling door dit onderwerp allereerst meer bespreekbaar te maken. Uit het onderzoek is gebleken dat er bij patiënten onzekerheid heerst over waar zij invloed op kunnen hebben. De professionals daarentegen geven duidelijk aan dat zij vinden dat dialysepatiënten zeker meer invloed zouden mogen hebben op hun behandeling. Door als maatschappelijk werker samen met de patiënt te kijken op welke vlakken zij invloed willen én kunnen hebben, schept dit voor beide partijen meer duidelijkheid. De patiënt weet waar hij meer regie over zou kunnen hebben en de maatschappelijk werker weet waar de patiënt individueel behoefte aan heeft en wat hij of zij belangrijk vindt in de behandeling (in relatie tot kwaliteit van leven). Er kan het best ondersteuning geboden worden door een hulpmiddel dat ingaat op de individuele behoeften van de patiënt.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening-Breda
AfdelingASB Academie voor Sociale Studies Breda
PartnersMaasstad Ziekenhuis Rotterdam
Datum2016-05-23
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk