De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Palletiser

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aan de afstudeerders, Don Kuijpers en Mark van Keulen, is gevraagd om in de periode van voorjaar 2012, klantspecificaties op te stellen van de door Verhoeven verschillende verkochte palletisers, inclusief deelsystemen, onderbouwd met berekeningen en technische specificaties. Dit doen zij in opdracht van Verhoeven Oss B.V. met dhr. van Dijk als ondersteuning vanuit het bedrijf, en dhr. Kivits als ondersteuning vanuit de Academie. Zij doen dit aan de Avans Hogeschool op locatie 's-Hertogenbosch.
De palletiseermachines waarover gesproken wordt zijn machines die dozen/producten volledig automatisch op pallets stapelen. De afstudeers hebben deze palletisers, zoals deze binnen het bedrijf genoemd worden, gecontroleerd, berekend, en geanalyseerd wat resulteerde in de volgende conclusies.
Elk van de machine heeft zijn eigen toepasbaarheid en voor- en nadelen. Er wordt mede hierom voor gekozen om elk van deze palletiser de vraag te stellen wanneer een klant voor deze machine moet kiezen. Wat van wezenlijk belang is voor het kiezen van een machine, is de inrichting van het bedrijf. Hoe de invoer geregeld is, en hoe de fabriek is ingedeeld. De capaciteiten van de machines verschillen vrij weinig, waardoor andere punten naar voren komen die keuzes beïnvloeden. Keuzes zoals functionaliteit, hoeveelheid invoerlijnen, kosten en flexibiliteit.
Het draaikruis wordt geadviseerd voor klanten die hun producten met de barcode naar buiten gericht op de pallet willen hebben of wanneer de capaciteit van de machine niet boven de 11 producten per minuut uit komt. Er zijn alternatieven voor het draaikruis, denk hierbij aan de pneumatische cilinder en transportbandcombinatie zoals bij Total Belgium en McBride. Echter kan hierbij de eis om het product zo gedraaid te krijgen dat de barcode naar buiten gericht staat niet behaald worden. Zo zijn er alternatieven, maar deze kunnen minder rotatie maken of hebben een hogere kostprijs.
De kostprijs van de palletiser units zijn nagenoeg gelijk. Voor elke palletiser unit moet ongeveer evenveel materiaal gebruikt worden. Echter is de constructie wijze van elke palletiser machine verschillend. Deze verschillen zijn zo klein of klantspecifiek dat hier niet verder op wordt ingegaan. De voornaamste redenen om voor een bepaald type palletiser te kiezen staan in de eindconclusie benoemd.
De kostprijs verschillen zitten in het producttransport die zich voor de palletiser units bevinden. Deze conveyors worden klantspecifiek gekozen. Mede hierdoor is het niet mogelijk om op dit moment te zeggen welk van de machine de hoogste kostprijs heeft, alleen waar deze van afhankelijk is.
Het is het mogelijk om meerdere invoersystemen op een palletiser unit aan te sluiten. Hierdoor kan in de meeste situaties de capaciteit van de machine hoger worden. Echter betekkend dit voor de klant dat er meerdere invoersystemen vervaardigd moeten worden, welke een prijskaartje hebben.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAI&I Academie voor Industrie en Informatica
PartnersVerhoeven Oss B.V
Datum2012-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk