De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Transcendentie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Volgens het christelijk geloof is transcendentie meer dan wij direct kunnen ervaren en bevatten. In het christelijk geloof komt transcendentie voornamelijk terug in de gebeden. We weten niet precies wat God wil met de wereld en dit zorgt voor ongelukkige gevoelens. Hier moeten we echter veel minder bij stil staan en veel meer genieten van wat we hebben.
Dit ongelukkig gevoel met betrekking tot transcendentie zie je ook terug in onze westerse maatschappij. We willen alles kunnen controleren en bewerken, mocht het ons niet bevallen. Echter is transcendentie niet bewerkbaar en dit ziet men als iets negatiefs. Daarentegen moeten we niet altijd alles in eigen hand willen hebben, want door het bijzondere te begrijpen verdwijnt het bijzondere. Tot slot is onze westerse maatschappij erg materialistisch en zijn we altijd opzoek naar meer en staan we vaak niet stil bij al het moois wat ons omringt.
Het verkennen van transcendentie met jonge kinderen vindt voornamelijk plaats door ruimte te geven aan de fantasiewereld van het kind. Verder is het belangrijk meer aandacht te besteden aan overvloed dan aan het tekort. Innerlijke harmonie is een belangrijke basisvoorwaarde voor het ervaren van een overstijgende gelukservaring.
In de praktijk is duidelijk geworden dat een groot aantal kinderen rustiger, socialer en meer tevreden zijn als er oefeningen worden gedaan die gericht zijn op de innerlijke harmonie van het kind. Dit lijkt te komen doordat er bewust wordt stilgestaan bij al het moois waar we mee omringt zijn, hoe uniek en mooi ieder individu is en hoe belangrijk het is dichtbij jezelf te blijven. Als deze innerlijke harmonie gecreeerd is, komt er een opening tot het verkennen van geluksoverstijgende ervaringen. Dit heeft in de klas zijn uiting gevonden in het voeren van gesprekken

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersDe Toermalijn te Halsteren
Datum2012-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk