De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rookonderzoek Verslavingszorg Tactus

Rookonderzoek Verslavingszorg Tactus

Samenvatting

Aanleiding. Vergeleken met de algemene bevolking, wordt er in de verslavingszorg veel vaker en meer gerookt, wat zorg opwekt (Callaghan et al., 2014). Volgens Hoeymans, Melse en Schoemaker (2010) is roken verantwoordelijk voor het meeste verlies van gezondheid en levensverwachting vergeleken met alle leefstijlfactoren. Dat er mogelijk meer gerookt gaat worden bij opname, is niet in overeenstemming met de doelstelling van de verslavingszorg (Blankers, Buisman, Ter Weijde en Van Laar, 2015). Het is de bedoeling om juist hulp te bieden bij verslavingsstoornissen. Dit onderzoek is gestart om te objectiveren of patiënten daadwerkelijk meer gaan roken als zij op de detoxafdeling verblijven en met welke factoren dit in verband kan staan. De factoren waarmee samenhang wordt gezocht in het onderzoek zijn verslaving, beloningsgevoeligheid en stemming (depressie, angst en stress).
Methode. Het onderzoek werd uitgevoerd op twee detoxafdelingen binnen Tactus Verslavingszorg te Zutphen. Er werden verschillende onderzoeksinstrumenten afgenomen bij de deelnemers, namelijk de Measurement in the Addictions for Triage and Evaluation 2.1 (MATE 2.1), de Fagerström Test of Nicotine Dependence (De FTND) en de Sensitivity to Reward Scale (SR). Daarnaast vulden de deelnemers drie keer per dag een registratieformulier in met betrekking tot de hoeveelheid gerookte sigaretten. Aan de hand van deze gegevens werd er gekeken of de hoeveelheid gerookte sigaretten steeg tijdens de opname vergelijken met voor de aankomst op de detoxafdeling.
Resultaten/conclusie. Op basis van dit onderzoek kan niet worden bevestigd dat er een toename is in het rookgedrag nadat patiënten opgenomen worden op de detoxafdeling. Er is een significantie positieve correlatie gevonden tussen de verslavingsernst in nicotine en het rookgedrag. Er is een significante negatieve correlatie gevonden tussen het rookgedrag en de verslavingsernst van het primaire middel. Er is geen samenhang tussen het rookgedrag en beloningsgevoeligheid, depressie en stress. Er is wel een significante negatieve correlatie tussen angst en het rookgedrag gevonden.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2018-11-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk