De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

ANT Workflows

Samenvatting

“Het is tijd om te automatiseren”. Elk bedrijf heeft deze zin wel eens gehoord. Het automatiseren is op dit moment een van de uitdagingen waar ieder bedrijf tegenaan loopt. Zo ook in de civiele techniek. Het ontwerpen van een brug of gebouw is nou eenmaal geen simpel proces. Er moeten onder andere eisen worden vastgelegd, er moeten 2D en 3D modellen worden gemaakt en berekeningen voor bijvoorbeeld betonwapening. Dit allemaal krijgt goedkeuring zodat een aannemer de bouw van de brug kan gaan verwerkelijken.
ANT is een platform wat is ontstaan in een samenwerking tussen CollaborAll en Witteveen en Bos. ANT wordt gebruikt voor het parametrisch ontwerpen. Het idee achter ANT is om 2D en 3D modellen op te delen in objecten en deze objecten te koppelen aan parameters waar berekeningen mee kunnen worden gestart. Het proces van parametrisch ontwerpen wil ANT automatiseren. Dit noemen zij workflows.
Wat zijn workflows? Om antwoord te geven op deze vraag zijn er met de verschillende stakeholders zowel individueel als gezamenlijk sessies gehouden om de workflow functionaliteit uit te werken in requirements, modellen en diagrammen.
De workflow functionaliteit is op te delen in 3 onderdelen:

Het bouwen van een workflow
Het configureren van een workflow
Het uitvoeren van een workflow

ANT wil gebruikers de mogelijkheid geven om hun eigen workflows te maken. Dit kunnen zij doen door stappen te configureren en aan elkaar te knopen, zodat ze sequentieel en/of parallel uitgevoerd kunnen worden. Met de sbscode wordt de data die ontstaat vanuit de workflows gekoppeld aan objecten binnen het model.
De workflows geven gebruikers van ANT de vrijheid om innovatief en creatief ontwerpprocessen te automatiseren. Dit kan gaan om kleine berekeningen of een hele kostencalculatie. Met de workflows kunnen gebruikers van ANT alles zelf configureren naar hun eigen wens.
Om de workflows goed te kunnen uitwerken zijn er meerdere sessies gehouden met de verschillende stakeholders in de eerste weken van de afstudeerperiode. Uit deze sessies zijn onder andere de requirements, modellen en diagrammen ontstaan om de workflow functionaliteit in kaart te brengen.
Tijdens de ontwikkeling zijn er vele contact momenten geweest om de functionaliteiten te presenteren. Dit leidde tot het toevoegen en/of aanpassen van functies naar de wens van de stakeholders. Een van de grotere uitdagingen was de agnostische en herbruikbare functionaliteit van de workflow. Dit houdt in dat een workflow op zichzelf moet kunnen doorlopen worden, maar ook als onderdeel gebruikt moet kunnen worden van een andere workflow.
Met de twee wekelijkse releases van de nieuwe functionaliteit konden gebruikers snel feedback geven. De functionaliteiten werden eerst lokaal afgetest, vervolgens op de alpha en beta omgeving van het ANT platform. Vanaf de beta omgeving werden de functionaliteiten op de productie omgeving gezet.
Het koppelen van data binnen de sessie aan objecten binnen het model via de workflows zorgt ervoor dat ANT gebruikers hun ontwerp processen kunnen verbeteren en automatiseren.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHBO-ICT
Datum2021-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk