De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

This is how we do it

Onderzoek naar de manier van trainen bij stichting Young Society

This is how we do it

Onderzoek naar de manier van trainen bij stichting Young Society

Samenvatting

In Nederland krijgen alle leerlingen op het voortgezet- en het middelbaar beroepsonderwijs het vak Burgerschapsvorming. Dit vak maakt jongeren bewust van hun plek in de maatschappij. Ze maken kennis met problematiek uit de wereld en uit hun eigen omgeving, zo leren ze wat zij kunnen bijdragen om de samenleving mooier te maken. De organisatie Stichting Young Society verzorgt trainingen die invulling geven aan dit vak. Deze trainingen worden ontworpen en uitgevoerd door medewerkers van de stichting.
Het onderzoek uit deze scriptie richt zich op de aspecten die behoren tot de Young Society manier van trainen. De medewerkers van stichting Young Society passen hun trainingskennis vaak onbewust toe. Dit onderzoek brengt hun huidige kennis van trainen in kaart en stelt vast wat de medewerkers nodig hebben om gerichte trainingen op te zetten en uit te voeren bij de doelgroep, jongeren op het (v)mbo. Deze informatie dient vervolgens als leidraad voor een Burgerschap trainingshandleiding gericht op stichting Young Society.
Met behulp van halfgestructureerde interviews worden bij alle 15 medewerkers van de stichting hun manier van trainen onderzocht. De interviews zijn gericht op: verschillende kenmerken van (v)mbo-jongeren, gemiste informatie omtrent het trainen bij de stichting, belangrijke stappen uit het trainingsproces die worden doorlopen door de medewerkers en als laatste, aspecten die een succesvolle student-trainer relatie bespoedigen.
Uit deze interviews zijn verschillende thema’s en aspecten naar voren gekomen. Volgens de medewerkers zijn de (v)mbo-jongeren lastig te motiveren en hebben ze veelal een korte spanningsboog. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de medewerkers bij de aanvang van de stage informatie over de doelgroep en over omgang met weerstand hebben gemist. Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de medewerkers bij het opzetten van een training, veel belang hechten aan een gebalanceerde afwisseling tussen interactie en theorie. Ook passen zij de inhoud van de training aan op de doelgroep. Als laatste is uit het onderzoek naar voren gekomen dat bij een training, het openstellen van zichzelf en het levelen met de deelnemers, beide een belangrijk signatuur vormen van de medewerkers bij stichting Young Society.
De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor het beroepsproduct, de Young Society handleiding Burgerschapstrainingen (opgenomen in bijlage 1). Hierin wordt informatie opgenomen over: de doelgroep, het opzetten van trainingen, de omgang met weerstand, de werkwijze van Young Society en het geven en ontvangen van feedback. Door de handleiding zullen de medewerkers sneller worden ingewerkt waardoor de efficiëntie binnen stichting Young Society verbetert. 

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2017-11-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk