De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hydrocefalus na SAB

Een kwantitatief onderzoek naar het voorspellen van het ontwikkelen van een niet-acute hydrocefalus na een subarachnoïdale bloeding op basis van reeds beschikbare TCD-meetgegevens.

Hydrocefalus na SAB

Een kwantitatief onderzoek naar het voorspellen van het ontwikkelen van een niet-acute hydrocefalus na een subarachnoïdale bloeding op basis van reeds beschikbare TCD-meetgegevens.

Samenvatting

ACHTERGROND Niet-acute hydrocefalus na een SAB (subarachnoïdale bloeding) presenteert zich door subtiele klinische achteruitgang van de patiënt. Dit onderzoek beoogt reeds beschikbare transcraniële doppler (TCD) parameters als extra diagnosticum te identificeren voor het ontwikkelen van een niet-acute hydrocefalus.VRAAGSTELLING Wat is de voorspellende waarde van TCD-waarden op het ontwikkelen van een niet-acute hydrocefalus na een SAB?
METHODE 174 in Isala, tussen 2015 en het tweede kwartaal van 2017, behandelde SAB-patiënten werden opgenomen in dit retrospectieve cohortonderzoek. Gegevens uit de QRNS-kwaliteitsregistratiedatabase, patiëntendossier EriDanos en het dopplerapparaat werd opgenomen in de dataset. Data-analyse werd achtereenvolgens uitgevoerd met een Chi-kwadraat, Mann-Whitney U en een Repeated Measures ANOVA toets. De studie is niet WMO-plichtig en alle data werd geanonimiseerd verzameld in de gecertificeerde onderzoeksdatabase ResearchManager®.
RESULTATEN Tussen beide groepen werden geen significante verschillen gevonden voor de PI in week 1 (p=0,431) en week 2 (p=0,7040), de RI in week 1 (p=0,447) en week 2 (p=0,663) of voor de PI en RI per dag. Een trendverschil tussen de groepen van de PI op dag 2, 3, 4 en 5 bleek niet statistisch significant (p=0,255). Een statistisch significant verband werd wel gezien tussen niet-acute hydrocefalus en acute hydrocefalus (p=0,000),Hunt & Hess score bij presentatie (p=0,003), intraventriculair bloed op CT-scan (p=0,007) en posterieure bloeding (p=0,029).CONCLUSIE Er werd geen relatie gevonden tussen de PI en RI in de eerste twee weken na een SAB en het ontwikkelen van een niet-acute hydrocefalus. De diagnose niet-acute hydrocefalus na een SAB blijft afhankelijk van de beoordeling van de behandelaars op basis van de klinische presentatie van een patiënt. Er werd wel een statistisch significante relatie gevonden tussen niet-acute hydrocefalus en acute hydrocefalus, Hunt & Hess score bij presentatie, intraventriculair bloed op de CT-scan en een bloeding uit de posterieure circulatie. Deze factoren dienen door de behandelaars in de diagnostiek van niet-acute hydrocefalus te worden meegenomen.Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingAdvanced Nursing Practice
Datum2018-06-01
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk