De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ondernemerschap bij Saxion studenten, alumni en medewerkers

Een onderzoek naar de economische impact van Saxion spin-offs op de regio

Ondernemerschap bij Saxion studenten, alumni en medewerkers

Een onderzoek naar de economische impact van Saxion spin-offs op de regio

Samenvatting

Saxion hogeschool daagt studenten en medewerkers uit om na te denken over de impact van technologie op mens, maatschappij en milieu. Door praktijkgericht onderzoek vinden studenten en docent-onderzoekers samen slimme oplossingen voor vraagstukken die aanleiding kunnen geven tot ondernemerschap.
Onderzoek naar de impact van Saxion op ondernemerschap bepaalt in belangrijke mate de onderzoeksagenda van academies in het economisch domein en in het bijzonder van de School of Commerce & Entrepreneurship. Dit document betreft een studie naar het ondernemerschap van studenten, alumni en (oud) medewerkers van Saxion en meer specifiek op de vraag hoe de economische impact van Saxion spin-offs zich heeft ontwikkeld in de regio Twente en de Cleantechregio gedurende de periode 2011-2019. Deze regionale focus wordt bepaald door de vestigingsplaatsen van Saxion in Enschede, Deventer en Apeldoorn.
Saxion draagt in toenemende mate bij aan succesvolle spin-offs in de Cleantechregio en Twente. Bovendien creëert deze spin-off een groeiende werkgelegenheid. Deze bijdrage komt tot stand doordat Saxion haar betrokkenen deelnemers op diverse manieren traint en stimuleert om een bedrijf te starten en innovatieve diensten & producten te ontwikkelen. Hoeveel  (toekomstige) bedrijven daadwerkelijk opgericht en/of overgenomen worden hangt af van de sector, het succes van de deelnemers en regionale karakteristieken. Indien de spin-off in beide regio’s onderling wordt vergeleken blijkt er door de onderlinge diversiteit sprake van een zgn. ‘couleur locale’.
In de periode 2011-2019 zijn in totaal 1594 bedrijven opgericht of gekocht door een Saxion student, almumni of (oud) medewerker. Van deze bedrijven zijn er in 2019 nog 1041 commercieel actief waarvan er 982 nog steeds geleid worden door een Saxion betrokkene. In 2019 leveren deze bedrijven 15743 arbeidsplaatsen waarbij de gemiddelde bedrijfsgrootte 15 arbeidsplaatsen telt. Indien we kijken naar spin-offs die nog steeds door Saxion betrokkenen worden geleid, tellen deze bedrijven een kleiner aantal personeelsleden met gemiddeld 4.9 per bedrijf in Twente en slechts 2.8 in de Cleantech regio.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieSaxion
AfdelingAcademie SCE
LectoraatRegio -ontwikkeling
Datum2020-09-01
TypeBoek
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk