De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen bij Betaald Voetbal Organisaties in Nederland

Een analyse van een ethische benadering

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen bij Betaald Voetbal Organisaties in Nederland

Een analyse van een ethische benadering

Samenvatting

Ook beleidsmakers van BVO’s zijn tegenwoordig genoodzaakt rekening te houden met ontwikkelingen en verantwoordelijkheden in hun sociaaleconomische en politieke omgeving, omdat ze rekenschap moeten geven aan de gemeenschap waar ze uit voort komen (Breithbart & Harris, 2008; Slack & Shrives, 2008). Daarom is Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) belangrijk voor BVO’s.
Hoewel in de literatuur al veel aandacht is geweest voor MBO in de Premier League (Breitbarth & Harris, 2008; Tacon & Walters, 2010), is nog weinig aandacht besteed aan MBO bij BVO’s in Nederland. Daarnaast is er bij BVO’s vaak weinig maatschappelijk beleid en beperken maatschappelijke activiteiten zich tot ad hoc projecten.
Dit paper is daarom gericht op de verkenning van mogelijkheden voor een ethische benadering van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) bij Betaald Voetbal Organisaties. Door MBO middels deze benadering in te bedden bij BVO’s, kunnen voetbalclubs een sterkere verbinding en verankering in de (regionale) gemeenschap realiseren. Daarnaast kunnen voetbalclubs door MBO hun imago verbeteren, en meer "goodwill" krijgen van hun stakeholders. Ook voor de achterban van voetbalclubs lijkt MBO van belang te zijn (Blauw research, n.d.). Ten slotte kunnen bijdragen aan de gemeenschap leiden tot nieuwe middelen voor clubs, daar sociale partners zich willen verbinden aan voetbalclubs (Anagnostopoulos, 2011; Breitbarth & Harris, 2008; van Eekeren & Dijk, 2011).
 

Toon meer
OrganisatieSaxion
AfdelingAcademie Hospitality
LectoraatEthiek
Datum2013-12-01
TypeConferentiebijdrage
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk