De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Up scaling and test results of an advanced Fresnel greenhouse

Up scaling and test results of an advanced Fresnel greenhouse

Samenvatting

A greenhouse with Fresnel lenses in the south facing roof and a receiver for concentrated Photovoltaics with water cooling (CPVT system) will result in electrical and thermal energy output from the solar energy excess entering a greenhouse. The PV system converts about half of the direct radiation into heat and electricity. During periods with direct radiation this will significantly reduce the heat load on the greenhouse. For an optimal performance the roof elements must be asymmetric with a steep inclination at the north side (the exact angle of course depends on the latitude of the building site). The Fresnel lens structure is best oriented in upwards direction. In the current design, two lenses are placed in the inner space of a double glass. This prevents pollution and condensation on the lenses. By the upward facing of the lens structure, the focus quality is preserved over a much broader range of angles of incidence compared to a lens with downward facing structures. Each PMMA lens with a size of 1.20×1.52 m is composed of 12 ‘tiles’ for easy production. The focal distance of the lens is 1,875 m and the geometrical concentration factor is 50×. This means that in most cases the focus line is thinner than 3 cm. The performance of the lens with respect to the shape of the focal area and the position of the focal line has been analyzed with ray tracing techniques. From this analyses and by the development of a smart tracking system only two motors can bring the receivers in the required positions. One motor controls the distance between lens and receiver and the other controls the translocation of the receivers parallel to the lens. The second conclusion was that the positions of the focal line are within the bounds of the greenhouse construction for almost the whole year. Only in winter, in the early morning and at the end of the day, the focal line will be unreachable. The 480 m2 greenhouse, with the LCPVT system based on Static Fresnel lenses and a 40 m CPVT-module and a 200 m CT-module, is designed by Bode Project Engineering and constructed by Technokas in Bleiswijk the Netherlands.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
LectoraatIT en Mediadesign
Duurzame Energie
Gepubliceerd inActa Horticulturae Pagina: 531
Jaar2012
TypeArtikel
ISSN0567-7572
DOI20.500.12470/287
TaalOnbekend

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk